CSU i nyt frontalangreb på Merkel efter valg

 

Markus Söder (CSU), Bayerns finansminister

Markus Söder (CSU), Bayerns finansminister

Af Uffe Gardel

UffeSå går det løs: Søndag lykkedes det AfD at blive større end CDU ved landdagsvalget i Mecklenburg-Vorpommern, og uroen i unionspartierne er allerede brudt ud i lys lue.

Markus Söder, fremtrædende CSU’er og finansminister i Bayern, kalder valgresultatet for “et wake up-call for unionen (CDU og CSU, red.)”.

“Borgernes holdning lader sig ikke længere ignorere. Det er nødvendigt med et kursskifte i Berlin,” siger han til Nürnberger Nachrichten mandag – med henvisning til migrantpolitikken, og CSU’s generalsekretær Andreas Scheuer taler om “et protestvalg mod politikken i Berlin”.

Genstanden for angrebene, forbundskansler Angela Merkel (CDU) er i Kina i øjeblikket til G0-topmøde og kan altså ikke selv intervenere, men hendes væbnere er allerede i gang med at prøve at lægge låg på debatten; CDUs generalsekretær, Peter Tauber, kalder AfDs valgssucces for “bitter”, men afviser på en pressekonference at ændre kurs i migrantpolitikken. “Det kræver tid at genvinde tabt tillid,” siger han.

Valgresultatet i Mecklenburg-Vorpommern er en succes for SPD, selv om partiet går tilbage, for tilbagegangen blev langt mindre end ventet. For CDU er resultatet et knusende nederlag. Eneste trøst må være, at det lille højreekstreme parti NPD glider ud af landdagen. Her er det foreløbige resultat, som betyder at den rød-sorte koalition stadig har flertal:

SPD 30,6 procent
AfD 20,8 procent
CDU 19,0 procent
Linke 13,2 procent

Die Grüne, NPD og FDP kom med 4,8, 3,0 og 3,9  procent ikke over spærregrænsen.

Meningsmålingerne viste sig i øvrigt at være ret præcise. Mange iagttagere ventede at AfD og NPD ville klare sig bedre end målingerne forudsage, fordi folk ikke havde lyst til at sige til meningsmålerne at de ville stemme på disse partier. Den effekt har vi ikke set.

 

 

 

Share This