CSKA Moskva profil tager imponerende rekord og kommer tættere på fortidens stjerner

Igor Akinfeev afbilledet på Wall of Honour ved CSKA Arena i Moskva. Foto: Toke Theilade

Igor Akinfeev afbilledet på Wall of Honour ved CSKA Arena i Moskva. Foto: Toke Theilade

CSKA Moskva stjernen Igor Akinfeev fik i går sin karrieres clean sheet nummer 252, hvormed han tangerer legendariske Rinat Dasaevs rekord.

Af Toke Møller Theilade

Få lande har skabt bedre målmænd i gennem tiderne end Rusland. De mest nævneværdige har naturligvis været Dinamo Moskvas legendariske Lev Yashin, den eneste målmand, som har vundet Ballon d’Or, samt Rinat Dasaev fra Spartak Moskva, der vandt prisen som verdens bedste målmand i 1988. Men CSKA Moskvas nuværende målmand Igor Akinfeev hører bestemt også til de allerstørste, og det har han nu på papir.

Da CSKA onsdag besejrede Orenburg med 2-0 på hjemmebane, fik Akinfeev sin clean sheet nummer 252 i karrieren, hvilket er en tangering af Dasaevs rekord.

Siden Akinfeevs debut for CSKA i 2003, og det russiske landshold året efter, har han stået i skyggen af de to giganter, men han har efterhånden selv skabt en arv, som der vil blive talt om i mange år fremover.

Han har allerede lagt sig i spidsen af den såkaldte Lev Yashin klub, en statistisk klub for russiske målmænd med over 100 clean sheets i deres karriere, opkaldt efter Yashin, der blev den første til at nå den imponerende rekord. Siden dengang har 27 målmænd opnået det samme, heriblandt den nuværende træner for det russiske landshold Stanislav Cherchesov.

I november blev Akinfeev derudover den målmand med flest clean sheets på landsholdet, da han holdt buret rent i en venskabskamp imod Rumænien, hvilket var endnu en rekord han tog fra Dasaev.

Det er dog ikke kun statistisk, at Akinfeev har løbet fra fortidens ikoner. CSKA målmanden har i en alder af 30 år allerede vundet seks russiske mesterskaber samt seks pokaltitler, hvilket allerede nu giver ham en solid føring over Yashin, der vandt fire mesterskaber og tre pokaltitler, og Dasaev, der vandt tre mesterskaber. Derudover har Akinfeev som den eneste af de tre vundet et europæisk trofæ med sin klub, nemlig UEFA Cuppen.

Den store forskel på de tre er dog, at hvor både Yashin og Dasaev opnåede stor succes med landsholdet, så mangler Akinfeev stadig at vinde sølvtøj med Sbornaja. Yashin vandt OL i 1956, EM i 1960, fik EM sølv i 1964 og blev nummer fire ved VM i 1966, imens Dasaev vandt olympisk bronze i 1980 og sølv ved EM i 1988. Akinfeevs bedste resultat med landsholdet er EM-semifinalen fra 2008, men den er efterhånden blevet overskygget af hans dårlige præstationer ved EM i 2012 og 2016 samt VM i 2014.

Akinfeev har derudover lukket mål ind i 41 Champions League kampe i træk, hvilket ligeledes er en rekord. Sidst han holdt buret rent i Europas fineste klubturnering var i 2006.

Akinfeev er kommet tættere på sine sovjetiske forbilleder, men på trods af et fyldt trofæskab og flere imponerende statistikker, så mangler han stadig det sidste før han kan måle sig med to af Ruslands største spillere nogensinde.

Det skal dog bemærkes, at Yashin blev dømt færdig efter en dårlig præstation ved VM i 1962, hvorefter han kom tilbage og vandt Ballon d’Or det følgende år. Måske Akinfeev også kan lægge sine grimme fejl bag sig og indskrive sig selv i historiebøgerne på niveau med Yashin og Dasaev. Han er i hvert fald tættere på end nogle andre er kommet.

 

Share This