Coronavirus vender op og ned på det politiske landkort i Tyskland, en ny spiller er sejrsherre

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Af Michael Skovgaard

Tyskland: De seneste fire meningsmålinger tegner et billede af tysk politik med anselige forskydninger. CDU/CSU med Merkel i spidsen går frem fra ca. 25 procent før krisen og 32 procent ved valget i 2017 til hele 36-38 procent.

SPD, som af mange var dømt til undergang, har rejst sig og er tilbage på 15-16 procent mod godt 20 procent i 2017.

Den store taber er De Grønne, som før krisen lå side om side med CDU/CSU på 25 procent. Dog er der store udsving i målingerne, som giver partiet fra 16-18 procent. En enkelt måling siger 22 procent.

FDP er reelt på spærregrænsen med 5-6 procent, og Die Linke nærmer sig grænsen med 7 procent i de seneste målinger. AfD går også tilbage. Tidligere var højrefløjspartiet tæt på 15 procent, og nu er tallet ca. 10 procent.

Hvis tendensen med fortsat fremgang for CDU/CSU og tilbagegang for De Grønne ligner det et endeligt dødsstød til alle planer om en mulig rød-grøn regering (SPD, De Grønne, Die Linke), som der næsten var et flertal for før coronakrisen.

Dermed er det eneste reelle alternativ til den nuværende GroKo en regering med CDU/CSU og De Grønne efter det kommende valg i 2021 – hvis altså tendensen holder.

Den konstellation kan dog blive vanskelig, hvis højdespringeren fra Bayern Markus Söder ender med at blive kanslerkandidat. Han har tidligere betegnet De Grønne som et ‚socialistisk‘ parti, der næppe ville kunne indgå i en konstellation ledet af CSU – CDU‘s søsterparti i Bayern, som ligger væsentligt længere til højre i det politiske spektrum end hovedparten af CDU og Merkel.                                                                             

Delstatens ministerpræsident har overhalet Merkel som Tysklands mest populære politiker, og en rundspørge viser, at størstedelen af unionens (CDU/CSU) vælgere foretrækker Söder som kansler fremfor Armin Laschet eller Friedrich Merz. Söder har dog bedyret, at han agter at blive i Bayern som ministerpræsident – men det kan muligvis ændre sig, hvis han for alvor bliver ‚dark horse‘, når Merkels afløser skal findes.

En anden meningsmåling viser, at langt størstedelen af de tyske vælgere er tilfredse med regeringens håndtering og styring af coronakrisen.

Share This