Corona-smitten i Ukraine og muligvis retssag mod den tidligere regering

Illustrationsfoto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: 24. marts blev der registreret 84 nye tilfælde af corona i Ukraine. Det oplyser sundhedsministeriets Center for Offentlig Sundhed. Siden starten på smitten 2. marts er tre patienter døde. 23. marts blev der registreret 11 nye tilfælde, de 10 identificeret i hovedstaden Kijev og ét i Ternopil oblast. 3 patienter er døde af smitten indtil nu. Men tallet er stigende. Det reelle tal er formodentlig en del højere. To, måske tre medlemmer af parlamentet er blandt de smittede. Det betyder, at andre parlamentsmedlemmer frygter at møde op i parlamentssalen, når der skal stemmes. Derfor tales der om at indføre ”remote votes”, at stemme uden at være fysisk tilstede. Spørgsmålet er, om det vil være muligt i henhold til forfatningen. Flere vigtige love skal gerne vedtages hurtigt, bl.a. økonomiske love, som den Internationale Valutafond (IMF) kræver vedtaget for at yde Ukraine nye lån. 

Som andre lande har Ukraine indført skrappe restriktioner på bevægelsesfriheden og lukket institutioner og indkøbscentre helt ned. De økonomiske følger er til at mærke. Op til en halv million kan måske miste arbejde grundet smitten, lyder det fra fremtrædende økonomer. Den ukrainske økonomi er meget afhængig af eksport. Corona kan få et alvorligt politisk efterspil, skriver Kiev Post (24.3.2020).

Den særlige anti-korruptionsanklager har således rejst sag mod den tidligere ministerpræsident Oleksiy Honchak og hans regering for at have forsømt at gribe effektivt nok ind over for smitten. Honchak’s regerring, der måtte træde tilbage 4. marts, er mistænkt for at have ignoreret flere anbefalinger fra Det Nationale Sikkerheds- og Forsvarsråd (NSDC) om at udstede et forbud mod at eksportere ansigtsmasker. Hensigten med et forbud var at beholde masker og andet medicinsk udstyr til at bekæmpe corona i Ukraine selv.

Det første corona udbrud blev registreret 2. marts, men virksomheder fortsatte ikke desto mindre med at sælge ansigtsmasker ud af landet. Honcharuk skal have modtaget to breve med anmodning om at forbyde eksport ved lov. Honcharuk selv afviser beskyldningerne. Den dag, han modtog brevet, indkaldte han til møder og udstedte et særlig ”assignment” til Sundhedsministeriet. Og tre dage efter vedtog regeringen en national plan for at forhindre udbredelsen af corona-smitten.

Den indeholdt muligheden for at indføre et midlertidigt forbud mod eksport af ansigtsmasker. Eksporten blev standset ved lov i midten af marts, efter at den ny regering ledet af Denys Shmygal var tiltrådt.. Anklageren har handlet hurtigt, blot 54 minutter efter det omtalte brev om eksport af masker var offentliggjort on-line. Hvis retten finder Honcharuk og hans ministre skyldige, kan det være ensbetydende med fængsel i op til ikke mindre end 5 år.  

Uanset forbuddet mod eksport er der fortsat sendt illegalt ansigtsmasker ud af Ukraine og i stort tal. Toldmyndighederne har konfiskeret en enkelt ladning med 260.000 masker – efter lovens vedtagelse.

Share This