Chefredaktør advarer imod angreb mod frie medier i Polen

Adam Michnik Foto- Author Heinrich-Böll-Stiftung

Polen: “PiS-regimets angreb på den økonomiske understøttelse af frie medier er ikke mindre end et angreb på demokrati. På samme måde, som da Trumps tilhængere den 6. januar stormede det amerikanske Capitol. Bag begge hændelser ligger løgne, voldelig retorik og perversion af ​​politik og det offentlige liv. PiS-regeringen har igen demonstreret sin foragt for retsstatsprincipperne og menneskerettighederne, 

Sådan skriver chefredaktør for den polske oppositionsavis Gazeta Wyborcza, Adam Michnik, i en kommentar i selvsamme avis. Michnik reagerer således på den polske regerings seneste tiltag om et forslag for beskatning af mediernes reklameindtægter, som ifølge Adam Michnik vil resultere i at flere af de uafhængige medier bliver tvunget til at lukke.

“ 30 år efter Berlinmurens fald, afskaffelsen af ​​censur og Sovjetunionens sammenbrud forsvarer det polske civilsamfund igen sit hårdt vundne demokrati mod en regering, der er fast besluttet på at fjerne det, skriver Adam Michnik og fortsætter:

“Kaczyński, Polens de facto-hersker, har indrømmet, at skabelonen for hans regimes fremgangsmåde, det er Ungarn under premierminister Viktor Orbán. For at forstå de polske mediers protest er den ungarske oplevelse derfor værd at minde om. Efter at Viktor Orbán genvandt magten i 2010, var han fast besluttet på at konsolidere, hvad kalder et “illiberalt demokrati”, og havde benyttet den såkaldte “salami”- metode, opfundet af Mátyás Rákosi. Rákosi, den såkaldte ungarske Stalin, etablerede et kommunistisk styre efter anden verdenskrig. I kampen mod “klassefjenden” undertrykte Rákosis kommunister målrettet de frie institutioner, skive for skive, indtil intet blev tilbage. Orbán tilpassede disse taktikker til det 21. århundrede, og Kaczyński følger ham, skriver Michnik.

Den nye reklameskat er foreløbigt kun et lovforslag, som skal behandles i Sejmen. Det er dog planen, at en del af annonceindtægterne vil være underlagt en særlig skat. Ifølge regeringen skal disse indtægter bidrage til kampen mod coronaviruspandemien.  ota

Share This