Centraleuropæisk indblik:Ingen ændringer i Slovakiet

Bratislava Slot  Foto: Ota Tiefenböck

Bratislava Slot Foto: Ota Tiefenböck

Selvom at det slovakiske Smer har været i modvind og færre slovakker vil sætte deres kryds ved partiet i dag, er det fortsat Slovakiets største parti.

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: Smer, Robert Fico’s regerende parti, står stadig til at blive det klart største parti, hvis der var valg i Slovakiet i morgen. Det fremgår af en meningsmåling, gennemført i perioden 11.-18. april af instituttet Polis. Smer vil få 37.4 pct. af stemmerne, noget mindre end ved sidste valg, så skal Fico’s parti fastholde regeringsmagten, må der findes et støtteparti.

Næststørste parti er det kristelige KDH med 10.5 pct., en fremgang, hvorefter følger partiet ”Siet”, det ungarske Most-hid 8.7, OLaNO med   7.2., det nationalistiske SNS med 6.8 og det andet ungarske parti SMK med 5.2 pct.

Et valg i dag ville dermed give et meget opsplittet parlament. Bemærkelsesværdigt er, at det tidligere regeringsbærende borgerlige parti SDKU-DS kun står til 2.4 pct., langt under spærregrænsen på 5 pct. Det liberale parti SaS er tættere på de 5 pct., står til 4.0 pct.

Tilbagegangen for Smer kan måske skyldes skandalen omkring firmaet Váhostav (”kausa Váhostav), der har udløst en politisk stormløb på regeringen i parlamentet.

Men det at Slovakiet nu har fået en præsident, Andrej Kiska, der ikke er Fico’s mand, kan også have spillet ind. Til gengæld er det, og vil det efter et valg, blive uhyre svært at finde fælles fodslag mellem de mange meget forskellige oppositionspartier.

Share This