Centraleuropæisk Indblik:Forholdet mellem Polen og Tjekkiet under pres

Den polske ambassade i Prag har protesteret over en tjekkisk reklame  Foto: Jorge Royan

Den polske ambassade i Prag protesterede over den tjekkiske T-Mobile reklame Foto: Jorge Royan

Flere uoverensstemmelser mellem Polen og Tjekkiet skaber problemer de to lande i mellem  og i det centraleuropæiske samarbejde

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Forholdet mellem Polen og Tjekkiet er ikke godt for tiden. Over de sidste måneder har vi været vidner til flere kontroverser de to lande imellem. En reklame fra T-Mobile, som gjorde nar af polske handlende, vakte harme og protest i Warszawa. Protesterne fik T-Mobile til at trække reklameindslaget tilbage, men tjekkiske diplomater lægger ikke skjul, hvad de mener om denne ”overreaktion” fra polsk side. (se reklamen  på Gazeta Wyborczas hjemmeside)

Der har også været kontroverser om kvaliteten af importerede polske fødevarer. Der er i Tjekkiet mistanke om, at produkter som Polen ikke kan sælge til Rusland, og som ikke lever op til EU’s krav om fødevaresikkerhed, passerer den polsk-tjekkiske grænse.

Det har også vakt harme, at Tjekkiet har fyret polsk-venlige bestyrelsesmedlemmer i den særlige tjekkisk-polske fond til støtte for kulturelt og uddannelsesmæssigt samarbejde mellem de to lande, og der er ligeledes overensstemmelser i østpartnerskabspolitikken og politikken over for Rusland. Her har Tjekkiet tilnærmet sig de synspunkter, der gør sig gældende i Slovakiet og Østrig, således at der er blevet skabt en slags Prag-Bratislava-Wien akse. Østrig er som bekendt langt mindre konfrontatorisk i Rusland-politikken end Polen, der sammen med de baltiske lande hører til ”høgene”.

I stedet er der blevet skabt en akse mellem Polen og Sverige, ligesom Polen satser på at øve indflydelse på den politik, der føres i Berlin.

Det spændte forhold mellem Polen og Tjekkiet skader ifølge Lubosz Palata, journalist ved det tjekkiske MF-DNES, Visegrad-processen, samarbejdet mellem de centraleuropæiske lande, hvor Polen efterhånden er ret isoleret.

Her fører også Ungarn, som i februar tager imod den russiske præsident Vladimir Putin på et officielt besøg i Budapest, en ret ”forstående” politik over for Rusland.

Share This