Visegrad-landene og flygtningekrisen
De centraleuropæiske lande holder i dag et møde i den tjekkiske hovedstad Prag. Det eneste punkt på programmet er den nuværende flygtningekrise
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ungarn/Tjekkiet/Slovakiet/Polen: Fælles kvoter for flygtninge er og bliver en illusion, erklærede Viktor Orbán under sit besøg i EU-kvarteret torsdag, og i den holdning støttes han af sine partnere inden for Visegrad-samarbejdet, ud over Ungarn også Slovakiet, Tjekkiet og Polen.
Hvad vil der ske, når flygtningene er fordelt, lyder det fra Visegrad landene. Er der nogen form for sikkerhed for, at de forbliver i landet?
Det gælder frem for alt om at beskytte Schengen, EU’s ydre grænser, og kan EU ikke leve op til den forpligtelse, må de enkelte stater tage over. Mange, siges det, er immigranter, ikke flygtninge.
Det ungarske parlament har i ugens løb afholdt ekstra sessioner med henblik på yderligere opstramninger, og debatten er stærkt polariseret. Formanden for Fidesz’ parlamentsgruppe Antal Rogán taler ligefremt om faren for ”EU islamisering”.
Frygten for islamisering spiller også en stor rolle i Slovakiet. Som beskrevet af Frank Markovic i en oversigt fra ”Central European Institut”, bor der blot 5.000 muslimer i Slovakiet, og landet er næsten enestående i Europa ved ikke at have en eneste moske!
Der satses udelukkende på at hjælpe og modtage kristne flygtninge. Indtil nu har den slovakiske indsats fortrinsvist begrænset sig til midlertidig indkvartering af 500 asylansøgere fra overfyldte østrigske lejre.
Polens bidrag i flygtningekrisen har været meget lavt. Der er blevet henvist til Polens særlige problemer i forhold til det krise- og krigsramte Ukraine, men ministerpræsident Ewa Kopacz har dog åbnet op for modtagelse af flere flygtninge end de 2.000, landet er gået med til. Den nuværende regering er interesseret i at fastholde gode kontakter til Frankrig og Tyskland, ”Weimar-trekanten”.
At modstanden er så stor i Visegrad-landene skyldes, ud over historiske og kulturelle forhold, at landene, især Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn i forvejen har meget store og uløste roma-problemer. At få et nyt ”islam-problem” er ikke noget, der ligefrem lokker.