Centraleuropæisk indblik: Tusk’s slappe 100 dage

 Donald Tusk taler her ved konferrencen The Future of the European Economy i 2012 Foto: Andrzej Barabasz

Donald Tusk taler her ved konferrencen The Future of the European Economy i 2012 Foto: Andrzej Barabasz

Donald Tusks første 100 dage på posten som EU`s præsident er ikke en ubetinget succes.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/EU: EU`s præsident Donald Tusk koncentrerer sig om udenrigspolitikken og især om forholdet til Rusland og holder sig langt væk fra euroland og problemerne her.Det er lige omvendt end under hans belgiske forgænger, men Polen er ikke med i euroen, og det sætter formentlig i sig selv grænser for Tusks engagement.

Tusk har heller ikke haft megen lyst, og måske heller ikke evne og muligheder til, aktivt at engagere sig i problemerne omkring euroen og Grækenland. Her er det Tyskland, der svinger stokken og sætter dagsordenen.

Det konkluderer i hvert fald Tomasz Bielecki i det polske dagblad Gazeta Wyborcza (9. marts.15), hvor han i øvrigt betegner Tusk’s første 100 dage på posten som ”slappe” og ”svage”.

Tusks hovedopgave som præsident er at forberede EU’s topmøder og søge enighed blandt de 28 lande, men Tusk har tydeligt sat et polsk ”mærke” på de 100 dage, ikke mindst når det gælder linjen over for Rusland og energiunionen.

Over for Rusland har Tusk (og Polen) stået for den hårde linje. Det har betydet, at Rusland i videst muligt omfang prøver at isolere Tusk, og det er faktisk lykkedes et ganske godt stykke af vejen.

Lige nu kniber det i det hele taget med sammenholdet i EU. Cypern og Italien har netop egenhændigt indgået aftaler med Rusland, og Spanien og Ruslands udenrigsministre har holdt et fælles møde, som Tusk under sin rejse i USA for nylig kaldte et russisk forsøg på at så splid mellem EU-landene.

Tusk og Polen er ikke med i Minsk II processen, og Tusk skal ifølge Bielecki heller ikke forvente, at Merkel og Hollande ringer til ham, inden de drager af sted til forhandlinger igen.

Share This