Centraleuropæisk indblik: Tjekkisk politik under forandring

Hradcany i Prag  Foto: Wikipedia

Hradcany i Prag Foto: Wikipedia

Tjekkiets regerende parti ANO med businessmand Andrej Babis i spidsen har forandret tjekkisk politik, hvor politisk ideologi er blevet skubbet i baggrunden

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Tjekkisk politik har forandret sig rigtig meget efter det sidste valg i 2013, hvor protestbevægelsen, partiet ANO med businessmand Andrej Babis i spidsen, blev Tjekkiets næststørste parti.Flere tjekkiske politologer mener, at Tjekkiet fået en ”managerial” og teknokratisk ledelsesmodel. Babis er ifølge Forbes god for en formue på 2.5 mia. dollar, især takket være ejerskabet af storkoncernen Agrofert, men også selskaber inden medieverdenen og har omkring 28.000 ansatte under sig!

Han fører en politik efter det enkle motto om ”lyv ikke, stjæl ikke, arbejd i stedet”, som umiddelbart er meget simple budskaber. Politisk ideologi er ham ganske fremmed. Eksempelvis sanktioner over for Rusland er for ham stærkt forstyrrende og destruktive, business skal være business, politik politik. For Babis er debatterne i parlamentet spild af tid; det gælder om at ”komme i arbejdstøjet”!

Probblemer i regeringen 

Babis`s ligetil stil kan dog også give en del konflikter. Den sidste var den, der i sidste uge brød ud mellem finansminister og viceministerpræsident Babis og sundhedsministeren Svatopluk Nemecek.

Umiddelbart var det svært at finde en udvej. Babis beskyldte Nemecek for at ”stjæle penge” fra den nationale forsikringsordning, mens Nemecek beskyldte Babis for at stjæle fra statens ”materielle reserver”. Ministerpræsidenten, socialdemokraten Bohuslav Sobotka kunne dårligt fyre begge, og da slet ikke Babis, for i så fald ville regeringssamarbejdet bryde sammen, og der ville blive udskrevet nyvalg.

Det ville have været lettest at fyre Nemecek, der er socialdemokrat. Men en sådan fyring ville styrke Babis og hans parti ANO, og ANO står rigeligt stærkt i forvejen efter partiets flotte resultat ved lokalvalgene for nylig. I sidste ende lykkedes det Sobotka at konflikten, om ikke så løst, så i hvert fald ”calmed down”,- for at bruge en engelsk formulering.

ANO ved lokalvalget for nyligt størst i næsten alle store byer. Den seneste meningsmåling foretaget af TNS Aisa for tjekkisk tv viser, at 35 procent tjekkere ville sætte kryds ved ANO, hvis der var valg i dag. Det betyder, at ANO ville fordoble antallet af mandater og være næsten dobbelt så stort, som Socialdemokraterne.

Share This