Centraleuropæisk indblik: Tjekkernes svære valg

Borgen i Prag set fra Karlsbroen  Foto: Ota Tiefenböck

Borgen i Prag set fra Karlsbroen Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkerne er ikke helt enige om landets forhold til Rusland

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Rusland: Inden for de sidste måneder har hele tre ministerier i Tjekkiet formuleret dokumenter, der hver på deres måde formulerer landets politik over for Rusland.Udenrigsministeriet ser Rusland som ”destabiliserende” for den europæiske sikkerhedsarkitektur og er i holdningerne forholdsvis ”mainstream”, altså i overensstemmelse med de holdninger, der præger toppen i EU og NATO.

Forsvarsministeriet anser ikke fare for et militært angreb fra Rusland som værende stor, men det ændrer ikke ved at andre allierede i NATO, for eksempel de baltiske lande, ser for en sådan russisk trussel, og at Ruslands krav om en særlig indflydelsessfære op til Ruslands grænser er uacceptabel.

Tjekkerne er dog ikke meget for at hæve forsvarsudgifterne. Over de næste år skal de stige fra 1.2 til 1.4 af det tjekkiske BNP, langt fra NATOs mål. Det betyder, at det tjekkiske forsvar vurderes som underbemandet og underinvesteret med mangel på nødvendigt udstyr.

Ministeriet for handel og industri fører en blødere linje og ser Rusland som en vigtig økonomisk partner og har åbnet op for initiativer i flere af Ruslands regioner.

Samhandelen med Rusland udgør kun 4 procent, men væsentligt er, at en god del af den eksport der går til Frankrig og Tyskland, er bundet til videre eksport til Rusland.

Præsident Milos Zeman er kendt for sine helt åbne pro-russiske holdninger. Statsminister Bohumil Sobotka må balancere mellem de forskellige holdninger og tilgange.

På den ene side har han udtrykt forståelse for, at Milos Zeman drager til Moskva i maj og deltager i festlighederne omkring 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig, på den anden side aflyste han et møde i den tjekkisk-russiske økonomiske kommission.

Også den tjekkiske befolkning føler sig usikker. At dømme efter meningsmålingerne er halvdelen af de adspurgte tvetydig, når de udtaler sig om Rusland og Putin. Op mod 25 procent, især kommunister og folk der sympatiserer med Zeman, er pro-russiske.

Kilde: Centrum for Øststudier, OSW.

Share This