Centraleuropæisk indblik: Polsk kritik af Ukraines kurs

Leszek Miller er utilfreds med Polens kurs i Ukraine politik  Foto: Wikimedia Commons

Leszek Miller er utilfreds med Polens kurs i Ukraine politik Foto: Wikimedia Commons

Formand for det polske Venstrefløjsparti SLD, Leszek Miller, er utilfreds med den ukrainske glorificering af ukrainernes rolle i Anden Verdenskrig

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Venstrefløjspartiet SLD i Polen og partiets leder Leszek Miller har krævet en skarp reaktion fra det polske parlament på grund af den ukrainske regerings og præsident Porosjenko’s fortsatte nationalisme. Det er ifølge Leszek Miller frem for alt hædringen af historiske personer knyttet til den nationalistiske oprørsbevægelse UPA, der under Anden Verdenskrig var mere end blot en modstandsbevægelse mod den røde arme, men også var forbundet med massedrab på jøder og polakker.

Miller’s kritik er rettet især mod dyrkelsen af Dmytro Doncev og Stepan Bandera og glorificering af andre personer, der var skyldige i drabet på omkring 100.000 polakker i Wolyn i det vestlige Ukraine.

Under en konference afholdt for nylig erklærede Ukraines præsident Porosjenko således oprettelsen af ”Dagen for Forsvar af Fædrelandet”, hvilket skete på årsdagen for oprettelsen af UPA. Der blev i den forbindelse holdt ét minuts stilhed for årsdagen for Roman Szuchevyca’s død, en af lederne af UPA og hovedansvarlig for massedrabet på polakker.

Forslaget om en protest fra det polske parlament stilede Leszek Miller (for godt 10 år siden var Polens ministerpræsident) til formanden for parlamentet, Radoslaw Sikorski.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

Share This