Centraleuropæisk indblik: Polens måske kommende krav

Andrzej Duda overtager præsidentposten den 6. august   Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Andrzej Duda overtager præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

En lang række polske krav ligger parat, hvis Ret og Retfærdighedspartiet vinder parlamentsvalget i Polen til oktober

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Polen ønsker at have et godt forhold til Tyskland. Hvis Jaroslaw Kaczynskis Ret og Retfærdighedspartiet skulle følge i Andrzej Duda’s fodspor og vinde parlamentsvalget til efteråret, vil landet dog også stille en række krav, erklærer Duda’s udenrigspolitiske talsmand Krzysztof Szczerski.For det første skal Tyskland respektere polakkernes naturlige ”rettigheder”. Et af kravene er, at der skal ske ændringer i Normandiet-formatet, således at Polen er med i forhandlingerne om fred i Ukraine på lige fod med NATO, EU og USA.

Desuden skal Tyskland ikke blokere for, at NATO opretter baser i Polen, og endelig skal Tyskland respektere Polens interesser, når det gælder klimapolitik, Polen skal fortsat kunne fyre med kul i mindst samme omfang som indtil i dag.

Mere er angiveligt på programmet. Duda har meddelt, at han vil fremme et lovforslag om at genoptage undersøgelserne om årsagerne til flykatastrofen ved Smolensk i 2010, der bl.a. kostede den daværende præsident Lech Kaczynski livet.

Duda er som mange i Ret og Retfærdighedspartiet af den opfattelse, at flystyrtet kan skyldes et attentat, og at Rusland og Polen, underforstået den daværende regering, kan have haft et medansvar, ja måske har medvirket til begivenheden.

Den foreslåede undersøgelse ønskes bragt helt op på internationalt plan. Derfor skal der stilles krav til Rusland om hurtig udlevering af flyets vragdele og al yderligere dokumentation af betydning. Duda og hans parti sidestiller den 10. april 2010 nemlig med den 11. september 2001.

Kilde: Gazeta Wyborcza

Share This