Centraleuropæisk indblik: Polens alternative ”parade”

Mindemonumentet på Westerplatt, hvor Anden Verdenskrig begyndte 1. september 1939  Foto: Ota Tiefenböck

Mindemonumentet på Westerplatt, hvor Anden Verdenskrig begyndte 1. september 1939 Foto: Ota Tiefenböck

Polen afholder en alternativ mindehøjtidelighed i anledning af 70-året for sejren over Tyskland, da hovedparten af vestlige ledere boykotter den russiske parade i Moskva.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Alle vestlige statsoverhoveder, efter pres udefra også Tjekkiets Milos Zeman, boykotter efter alt at dømme 9. maj paraden i Moskva i anledning af 70-året for sejren over nazi-Tyskland.Det er første gang det sker. Tidligere mødte mange op på den Røde Plads.

Flere vil møde op dagen før, den 8. maj, i den polske by Gdansk, hvor der også bliver afholdt en større historiker-konference, hvor hovedtemaet bliver refleksioner over resultaterne af Anden Verdenskrig.

Også EU-præsidenten, polakken Donald Tusk møder op, men Angela Merkel har, modsat Frankrigs Francois Hollande, ikke meldt sin ankomst.

Valget af Gdansk som værtsby er ikke en tilfældighed. Det var her Anden Verdenskrig begyndte i 1. september 1939.

Polakkerne, og for den sags skyld rigtig mange andre øst- og centraleuropæere, vurderer ikke resultaterne af sejren over nazismen og fascismen specielt positivt, for sejren havde som konsekvens, at de østeuropæiske lande blev indlemmet i den kommunistiske blok i flere årtier.

Gdansk var for 35 år siden centrum for oprettelsen Solidaritet og modstanden mod kommunismen og ”Yalta”, blokdelingen i Europa. Polen satte dermed en proces i gang, der endte med murens fald og Vestens sejr i den kolde krig, og det ønskes markeret i Gdansk.

Share This