Centraleuropæisk indblik: Polen og USA`s historiestrid

James_Comey

Polen har historiske kontroverser med sin nære allierede USA, som i den seneste tid har fået en ny næring

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I 2102 fald det polakkerne for brystet, at Barack Obama brugte udtrykket ”polske dødslejre” om koncentrationslejrene i Polen. I april 2015 kom det til en åben strid, da FBI direktøren James Comey ved en højtidelighed i Holocaust museet i Washington brugte formuleringen ”mordere fraTyskland, Polen og Ungarn” om forbrydelserne under Anden Verdenskrig.USA undskyldte ikke udtalelsen officielt, efter alt at dømme efter ønske fra Obama selv, hvilket faldt Polen for brystet.

Den polske udenrigsminister krævede en undskyldning for Comey’s udtalelser, men fik den ikke officielt. I 2012 undskyldte Obama heller ikke officielt, men sendte en slags undskyldning i form et ”privat” brev til Polens præsident Bronislaw Komorowski.

Comey skal have ”præciseret” hvad han egentlig mente, men ”undskyldningen” blev ikke givet udadtil.

Det er ingen hemmelighed, at Polen ikke er i høj kurs blandt især ældre jøder i USA på grund af netop forholdene i Polen under Anden Verdenskrig, og der er i USA udsendt flere bøger om det emne.

Flere er skrevet af Jan Tomasz Gross, som i et interview i ”Polityka” siger, at han ser frem til den dag, polakkerne også går til messe og markerer årsdage for mord på jøder.

Jaroslaw Kurski skriver i Gazeta Wyborcza, at polakkerne som følge af ”Comey-sagen” må frigøre sig fra ”infantil sentimentalitet” over for USA og lade forholdet til USA bygge på kølig kalkulation og interesser.

Kilde: Gazeta Wyborcza

Share This