Centraleuropæisk indblik: Polen og flygtninge

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Polens hovedstad Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Polen er gået med til at modtage 2.000 flygtninge. De vil ikke blive modtaget samlet, men i mindre grupper, typisk 150 personer ad gangen og overvejende hentet fra flygtningelejre i Libanon, Jordan og Tyrkiet eller Grækenland og Italien.Over de næste tre år modtages 900 som de første ud af de 2.000 i alt. Efter ankomsten til Polen skal flygtningene i følge ”Gazeta Wyborcza” først bo i flygtningelejre. Her vil de få medicinsk og psykologisk hjælp og lære polsk kultur og sprog.

EU betaler Polen 10.000 euro for hver flygtning hentet fra flygtningelejrene i Mellemøsten og 6.000 euro for hver flygtning hentet i Grækenland og Italien.

Efter opholdet i lejrene skal flygtningene integreres og have bolig. Efter hensigten skal flygtningene bo i forskellige områder af landet, men erfaringerne med flygtninge fra Tjetenien viser, at de fleste givetvis bosætter sig i hovedstaden Warszawa.

FN Flygtningeorganisation (UNHCR) har advaret om, at de foranstaltninger Polen indtil nu har iværksat for at integrere flygtninge er utilstrækkelige. Eksempelvis halter det med indlæringen af polsk, ikke fordi flygtningen ikke ønsker at lære polsk, men fordi undervisningen sker for uregelmæssigt og usystematisk.

Share This