Centraleuropæisk indblik: Polen frem til 6. august

Dne 6. august flytter Andrzej Duda ind på præsidentpaladset i Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Dne 6. august flytter Andrzej Duda ind på præsidentpaladset i Warszawa Foto: Ota Tiefenböck

Den 6. August overtager Ret og Retfærdighedspartis Andrzej Duda præsidentposten

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen:Det er først den 6. august, Polens ny præsident Andrzej Duda formelt overtager præsidentembedet. Her aflægger han ed som præsident over for parlamentet og holder sin første tale som præsident.Dernæst holdes en særlig højtidelighed, hvor han får tildelt nogle af landets højeste ordener, og samme dag overtager han også ansvaret de væbnede styrker. Traditionen tro skal der afholdes en kirkelig messe for fædrelandet og det ny statsoverhoved. Jo, polakkerne holder fast på de ydre former, ja det hele virker næsten ”britisk”.

Formelt er Duda ikke personligt beskyttet før den 6. august. Frem til august puster Duda ud efter en hård og brutal valgkamp og forbereder sig til det ny job. En af forberedelserne går på at få valgt de rådgivere og chefer for præsidentadministrationen.

Indtil 6. august er Komorowski stadig landets præsident. Spændende er derfor om den nuværende regering ledet af Ewa Kopacz frem til 6. august vil vedtage love, som den ved, Duda ikke vil underskrive, altså nedlægge veto over for. Duda selv har advaret imod det.

 

Der er som bekendt parlamentsvalg til oktober, og den siddende regering ledet af Borgerplatformen har behov for at vise, at den nuværende regering ikke står for status quo, men forandring. Borgerplatformen risikerer at blive halveret ved valget til oktober.

 

Der bliver næppe lovpause i Polen frem til 6.august, men spørgsmålet er om Borgerplatformens politikere kan blive enige internt om de love, der skal vedtages. Partiet er delt i højre og venstre-fløje. Men frem til oktober skal vi ikke vente ”våbenstilstand” mellem Duda og Kopacz

Share This