Centraleuropæisk indblik: Orbáns travle dage

Viktor Orbán Foto: Derzsi Elekes Andor

Viktor Orbán Foto: Derzsi Elekes Andor

Den ungarske premierminister Viktor Orbán mødtes de seneste med flere europæiske statsmænd, i Polen med premierminister Ewa Kopacz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Ungarns Viktor Orbán har travlt. For et par uger siden var Angela Merkel i Budapest, for få dage siden Vladimir Putin. Torsdag rejste Orbán så til Warszawa og fortsatte til Kijev.Drøftelserne med Polens ministerpræsident Ewa Kopacz var ifølge polske medier åbenhjertelige og hårde. For uanset alle historiske bånd, forfølger Polen og Ungarn ikke samme politik, når det gælder EU og forholdet til Rusland.

Ungarn ønsker et ”pragmatisk samarbejde” og en ”balanceret politik” i forhold til Rusland og ser ikke i den russiske politik det store sikkerhedspolitiske problem. Ungarn har også rettet kritik mod skiftende regeringer i Kijev og er meget optaget af forholdene for det godt 150.000 store ungarske mindretal i Ukraine.

Ungarn ønsker fortsat samarbejde med Rusland, når det gælder energileverancer, det være sig gas eller atomkraft, og undergraver derfor, set fra Warszawas side, den fælles EU-energipolitik.

På pressemødet i Warszawa skjulte Orbán da heller ikke kritikken af EU. Den ”nationale kapital” er lige så vigtig som den europæiske, EU taber terræn i den globale konkurrence, mangler lederskab og er ikke i stand til at standse Rusland.

Orbán forstår ikke kritikken af Ungarns økonomiske politik. I 2009, da socialister og liberale havde magten, var Ungarn i dyb krise og måtte ydmygende bede IMF om hjælp. Nu går det meget bedre, erklærede han.

Tidligere havde Fidesz og Orbán et tæt samarbejde med Kaczynski’s Ret og Retfærdighedsparti, men nu halter det alvorligt på grund af uenighederne mellem om netop Rusland-politikken.

Share This