Centraleuropæisk indblik: Omstridt besøg i Ungarn

Viktor Orbán og den russiske præsident Vladimir Putin under et besøg i Moskva i januar i år  Foto: CC-BY Kremlin.ru

Viktor Orbán og den russiske præsident Vladimir Putin under et besøg i Moskva i januar i år Foto: CC-BY Kremlin.ru

Den russiske præsident Vladimir Putin kommer i morgen på et officielt besøg i Ungarn

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn/Rusland: I morgen ankommer den russiske præsident Vladimir Putin til Budapest. Besøget har vakt modstand, men, siges det fra regeringsside, Ungarn kan ikke tåle slet ikke at tale med Rusland og specielt ikke, når det gælder de fremtidige gasforsyninger. Ungarn ønsker, hvad der i diplomatsproget kaldes ”balanced relations” til Rusland, og er i den linje på linje med den nye ”trekant” bestående af Tjekkiet, Slovakiet og Østrig.

Regeringen i Budapest har bestræbt sig for at neddrosle betydningen af mødet og gøre det til et spørgsmål om økonomi og forretning. Ungarn er energimæssigt blevet bragt i en alvorlig klemme, efter at både ”Nabucco” og ”South Stream” gasledningerne er lagt på is.

Begge projekter hænger dårligt sammen økonomisk. 85 procent af den ungarske import af gas kommer fra Rusland. Aftalen blev indgået tilbage i 1996 og udløber i år og skal derfor forlænges.

Det kan være en fordel for Ungarn, da gaspriserne som bekendt er lave for tiden. Ungarn betaler lige nu mellem 350 og 400 dollar per 1000 m3 for den russiske gas.

Ungarn er ikke begejstret for sanktionerne over for Rusland og har en vis forståelse for de russiske synspunkter. Samhandelen med Rusland faldt alene i 2014 med 750 millioner dollar, dertil kommer store fald i turistindtægter, og det koster arbejdspladser.

Ungarn har også aftalt med Rusland anlæg af en ny enhed ved atomkraftværket i Paks. Det projekt må formodes at blive diskuteret på mødet med Putin. Projektet er måske kommet i fare på grund af den økonomiske krise i Rusland og de vestlige sanktioner, der vanskeliggør Ruslands muligheder for at optage lån i udlandet.

Share This