Centraleuropæisk indblik: Minsk skaber enighed om Ukraine

Polens udenrigsminister Grzegors Schetyna er blevet mere afdæmpet i sine udtalelser efter Minsk aftalen  Foto: Platforma Obywatelska

Polens udenrigsminister Grzegors Schetyna er blevet mere afdæmpet i sine udtalelser efter Minsk aftalen Foto: Platforma Obywatelska

Den nylige fredsaftale indgået i Minsk er med til at udviske meningsforskelle Visegrad landene i mellem

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Tjekkiet/Ungarn/Slovakiet: Regeringslederne i de fire centraleuropæiske lande holdt topmøde i kølvandet på Minsk-mødet og aftalen om våbenhvile og (måske) fred i Ukraine, og denne gang herskede der enighed, i hvert fald udadtil. ”Gode nyheder fra Minsk” var den gennemgående udtalelse på de efterfølgende pressekonferencer, en ”reasonable solution” hed det også. Men, erklærede udenrigsministrene fra Polen og Ungarn, Grzegorz Schetyna og Peter Szijjártó, Minsk II aftalen må kontrolleres og løbende evalueres.

Det har ellers været velkendt, at der er meningsforskelle de fire lande imellem om netop Ukraine. I Visegrad-kredsen er Polen ”høgen”, når det gælder politikken over for Rusland, men retorikken er dæmpet noget siden regeringsrokaden i kølvandet på Donald Tusk’s afgang.

Fredag denne uge rejser Viktor Orbán til Kijev. Trods anderledes Rusland-politik understreger Ungarn ønsket om godt naboskab. Ungarn er i høj grad også optaget af forholdene i Ukraine for det godt 150.000 store ungarske mindretal.

Share This