Centraleuropæisk indblik: Merkel på vej til Ungarn

Det ungarske parlament i Budapest  Foto: Ota Tiefenböck

Det ungarske parlament i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Mandag kommer Angela Merkel på besøg i Ungarn, og det imødeses med stor spænding og en vis portion frygt i Budapest. For Viktor Orbán skaber store problemer for sammenholdet i EU. Orbán har sit helt eget syn på demokrati og økonomi, og i politikken over for Putin’s Rusland går Ungarn ligeledes helt egne veje.

Ungarn har historisk haft tætte bånd til Tyskland, dog ikke altid for det gode, i hvert fald ikke i mellemkrigsperioden og under Anden Verdenskrig. Men Ungarn bidrog i 1989 stærkt til murens fald, og det har haft stor betydning siden.

300.000 arbejdspladser i Ungarn skyldes tyske investeringer i landet og i den ungarske eksport vejer Tyskland ligedes tungt. Merkel vil uden tvivl forsøge at få Ungarn til at makke ret i politikken over for Rusland.

Det er ingen hemmelighed, at Orbán ikke er ukritisk over for den politik, Kiev fører, ikke alene når det gælder fred i Østukraine, men også over for det ca. 150.000 store ungarske mindretal i Ukraine.

Det kan vise sig at være en stor opgave for Merkel, for Orbán erklærede også efter vedtagelsen om at forlænge EU’s sanktioner mod Rusland i denne uge, at sanktionerne er ”imod Ungarns interesser”.

Men som Grækenland og andre EU-lande valgte han at bøje sig for presset i ”enighedens hellige navn”. Viktor Orbáns parti Fidesz er i samme gruppe som Merkels CDU i Europaparlamentet, og det er heller ikke uvæsentligt.

Det har været nævnt, at Fidesz kunne blive ekskluderet fra gruppen på grund af sine særholdninger, og i det spørgsmål spiller CDU naturligvis en helt afgørende rolle. En sådan beslutning ville være et dybt alvorligt slag mod Orbán.

Under sit besøg skal Merkel holde en tale på et af Ungarns store universiteter, og den tale imødeses med spænding. Det er imidlertid uafklaret, om hun også skal mødes med de ungarske oppositionspolitikere.

14 dage efter Merkel har været i Budapest, kommer den russiske præsident Vladimir Putin til Budapest, en understregning af, at Ungarn ikke ønsker at Rusland skal være totalt isoleret. Her vil fremtiden for de russiske energileverancer være et centralt emne.

Share This