Centraleuropæisk indblik: Kaczynski mobiliserer

J. Kacznski  Foto- Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

J. Kaczynski Foto- Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

 

Jaroslaw Kaczynski og Ret og Retfærdighedspartiet satser på en sejr ved parlamentsvalget til efteråret

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Jaroslaw Kaczynski og hans parti Ret og Retfærdighedspartiet (PiS) har fået blod på tanden, siden Andrzej Duda overraskende sikrede sig præsidentposten foran den siddende præsident Bronislaw Komorowski.

I forbindelse en særlig indkaldt 10. kongres sammenlignede Kaczynski sit parti med en ”fremstormende hær” der i takt marcherer frem mod sejren ved parlamentsvalget til efteråret. Nu skal de valgløfter som Duda kom med under præsidentvalgkampen realiseres, men det kræver at Ret og Retfærdighedspartiet sejrer ved parlamentsvalget. Den kommende regeringschef, siges det, skal være nært forbundet med præsidenten.

Sandt er at Kaczynski’s parti lige nu fører i meningsmålingerne. Spørgsmålet er, om de unge ser i den aldrende Kaczynski en fornyelse og de forandringer, der ønskes.

Duda selv erklærede i forbindelse med højtideligheden for offentliggørelse af det endelige valgresultat, at den nuværende regering ikke bør gennemføre ”kontroversielle reformer” før valget til efteråret, for eksempel om etiske og forfatningsrelaterede emner og ændringer i love om forfatningsdomstolen.

Frem til valget skal der ikke ”skabes konflikter”, tværtimod skal der herske ”enhed” og ”fællesskab”, siger Duda. Den formulering kunne næsten være fremsat af Ungarns Viktor Orbán.

Spørgsmålet er om Borgerplatformen og ministerpræsident Ewa Kopacz er til sinds nærmest at stoppe lovarbejdet før valget og undlade at fremsætte forslag, der på anden måde end Ret og Retfædighedspartiet skaber den forandring (”zmiana”), som især mange unge ønsker.

Share This