Centraleuropæisk indblik: Jobbik som et”folkeparti”?

Jobbiks leder, Gabor Vona  Foto: Jobbik

Jobbiks leder, Gabor Vona Foto: Jobbik

Det ungarske ultranationalistiske parti Jobbik erklærer sig parat til regeringsansvar

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

 Søren Riishøj_2Ungarn: Jobbik vil kun være i stand til at styre Ungarn som et bredt ”folkeparti ”(néppart”)”. Det mener partiets leder Gábor Vona. Tiden er ifølge ham inde til at justere partiets ideologi.Jobbik skal være klar til at påtage sig regeringsansvar, erklærede Gabor Vona under en diskussion for nyligt organiseret af det ungarske ungdomsforbund i Transsylvanien i Rumænien.

Gabor Vona, kan blive landets næste ministerpræsident, og ifølge Jobbik selv, måske den bedste af slagsen.

Vona ankerkendte i sin tale Fidesz-regeringens økonomiske resultater og roste regeringens politik over for de ungarske mindretal i udlandet, men på andre områder er regeringen ”stivnet”, frem for alt, når det gælder korruptionsbekæmpelse, mener han.

Ifølge ham mangler Fidesz en klar vision for fremtiden. Ikke overraskende gik Vona i sin tale ind for en hård linje, når det gælder immigration.

Det er i den forbindelse problematisk for partiet, at mange flygtninge er muslimer. For når det gælder holdningerne til Israel, har vi, måske overraskende, nærmest været vidner til noget nær en ”love affair” mellem Jobbik og det muslimske mindretal i Ungarn.

I spørgsmålet om folkemordet på armeniere omkring Første Verdenskrig forsvarede Gabor Vona i forbindelse med besøget i Tyrkiet i april åbent det kendte officielle tyrkiske afvisningsstandpunkt.

Kilder: ”Hungary Matters” og ”Hungarian Spectrum”

Share This