Centraleuropæisk indblik: Højreradikale går frem i Ungarn

Et Jobbik arrangement i Ungarn  Foto: Rovás Alapítvány

Et Jobbik arrangement i Ungarn Foto: Rovás Alapítvány

Den seneste meningsmåling viser, at det ungarske ultranationalistiske parti Jobbik får stigende tilslutning fra ungarske vælgere

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: At dømme efter den sidste meningsmåling fra IPSOS i Ungarn taber Fidesz, det regeringsførende Viktor Orbáns parti, terræn i meningsmålingerne, med 2 procent fra 23 procent til 21 procent af samtlige adspurgte, også de 40 procent. der siger de ikke agter at stemme, hvis der var valg.Ungarns ultranationalistiske parti Jobbik vinder til gengæld terræn, fra 14 til 16 procent, og har aldrig været så stærk som netop nu.

Socialistpartiet er det stærkeste oppositionsparti med 11 procent, kun ca. halvdelen af Fidesz’ andel. Den Demokratiske Koalition, også en centrum-venstre-sammenslutning klarer spærregrænsen med 4 procent. Værre står det til for de øvrige oppositionspartier, Miljøpartiet MLP står til 3 procent, men det kan være nok til at klare spærregrænsen.

Együtt og Dialog for Ungarn må derimod begge nøjes med hver 1 procent. Resultaterne betyder, at hvis der var valg lige nu, bliver der ikke tale om et magtskifte i Ungarn. Jobbik ville dog stå meget stærkere i parlamentet end, partiet gør i dag.

Share This