Centraleuropæisk indblik: Folkeafstemning i Polen

Bronislaw Komorowski  Foto: Piotr Drabik

Bronislaw Komorowski Foto: Piotr Drabik

 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Polens præsident Bronislaw Komorowski har til Senatet, det polske ”overhus”, underskrevet et projekt om i september måned at afholde en folkeafstemning om tre emner. For det første om indførelse af en ny valglov, der giver mulighed for indførelse af det engelske system med valg i enkeltmandskredse, for det andet om afskaffelse af al offentlig partistøtte, og for det tredje om ændringer i skattesystemet.

Præsidentens forslag er foranlediget af valgsejren for den populistiske kandidat, rocksangeren Pawel Kukiz, der i første valgrunde uventet fik godt 20 procent af de afgivne stemmer.

Komorowski’s forslag om folkeafstemning er helt tydeligt et led i kampen for i anden valgrunde på søndag at appelere til flest mulige af de vælgere, der i første runde stemte på Kukiz.

Præsidentens forslag har allerede affødt en hidsig debat. Indføres det engelske system, vil det radikalt ændre sammensætningen af parlamentet på partier.

Tager vi den procentvise fordeling af stemmerne ved sidste valg og derefter går fra proportional fordeling over til det engelske system (i Polen kaldt ”JOW”), vil det regerende Borgerplatformen med godt 40 procent af stemmerne få et stort flertal af pladserne i parlamentet (306), Ret og Retfærdighedspartiet ville få 151 mandater, under halvdelen, Bondepartiet ville blot tre mandater i alt og Venstrefløjssammenslutningen SLD slet ikke få nogen.

Som i Storbritannien vil nogle partier komme langt ”billigere” til pladserne i parlamentet end andre. Bondepartiet og SLD er da også gået klart imod forslaget, ligeledes mange valgeksperter.

Forslaget om afskaffelse af partistøtten vækker også debat, for afskaffelse af al offentlig partistøtte vil uundgåeligt betyde mere privat støtte og øge faren for politisk korruption.

Der er anden runde i præsidentvalget på søndag, og her er alt muligt. Er Komorowski ikke bedre end i første runde i stand til mobilisere de vælgere, der ikke ønsker Kaczynski’s parti tilbage, vil han givetvis tabe.

Han gør hvad han kan, og agerer mere ”aggressivt” end i første del af valgkampen. Han vandt ifølge mange første TV-debat over Andrzej Duda. Men deler vælgerne det synspunkt?

Share This