Centraleuropæisk indblik: Fidesz vinder stemmer

"Vi ønsker ikke illegale flygtninge i Ungarn" står der på denne ungarske plakat  Foto: Niels Otto Pedersen

“Vi ønsker ikke illegale flygtninge i Ungarn” står der på denne ungarske plakat Foto: Niels Otto Pedersen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Meningsmålinger i Ungarn imødeses i disse uger med allerstørste spænding. For Orbán vil ikke kunne føre sin hårde og selvstændige linje i flygtningespørgsmålet uden tilstrækkelig opbakning på hjemmefronten.Meningsmålingsinstituttet IPSOS har netop offentliggjort en helt ny måling, der giver Fidesz 41pct. af stemmerne blandt dem, der ved, hvad de vil stemme, og det er en fremgang på 4 pct. i forhold til den forrige måling.

Jobbik går et enkelt point tilbage til 26 pct. Socialistpartiet vinder et point og vil få 17 pct., Demokratisk Koalition 7 pct. og miljøpartiet LMP 6 pct. Andre partier klarer ikke spærregrænsen.

Fidesz vil med de tal igen kunne sikre sig et absolut flertal i parlamentet, og den samlede højrefløj, Fidesz og Jobbik, vil få massivt flertal, hvis der udskrives valg her og nu.

Fidesz har over de sidste måneder fået ikke mindre end 300.000 nye medlemmer! Undersøgelsen viser også, at Fidesz især har fået flere vælgere blandt 30-40 årige.

Blandt dem der er under 30 år er Jobbik stadig størst med 27 pct. over for Fidesz’ 16 pct. Det betyder, at indtil videre har Orbán ikke så meget at frygte hjemme. Presset ude fra synes i hvert fald indtil videre at have styrket ham.

Kilde: ”Hungary Matters”

Share This