Centraleuropæisk indblik: Fico under pres

Slovakiets premierminister Robert Fico, her i Nitra i 2008  Foto: Xmetov

Slovakiets premierminister Robert Fico, her i Nitra i 2008 Foto: Xmetov

En række skandaler er på det seneste blevet et problem for det slovakiske regerende parti Smer-SD og premierminister Robert Fico.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: I de seneste uger er det regerende parti i Slovakiet, Smer-SD blevet svækket. Den 21. april måtte økonomiminister Pavel Pavel forlade posten efter beskyldninger om nepotisme og interessekonflikter.Landbrugsministeriet er blevet involveret i en sag om afgivelse af grunde i forbindelse med restitution, tilbagegivelse af jord og ejendom, der blev konfiskeret under kommunismen.

Endnu et alvorligt problem for regeringen udviklede sig omkring byggevirksomheden Váhostav-SK, der er sponsor for Smer-SD og modtager af mange statsordrer.

Fico forsøgte at kaste skylden over på tidligere transportminister, den borgerlige Ján Figel, som i dag er viceformand for parlamentet, men forsøget på at få ham fjernet fra posten kuldsejlede.

I Váhostav-sagen er indgået et kompromis om restrukturering af den skandaleombruste virksomhed.

Affærerne har givet Smer-SD et dyk i meningsmålingerne, ned under de 40 procent. En del tyder dog på, at Smer-SD efter et nyvalg vil kunne få det kristelige KDH med i en regering og således beholde regeringsmagten.

Kilde: www.osw.waw.pl .

Share This