Centraleuropæisk indblik: De livsfarlige polske veje

Et biluheld i Polen  Foto: FxJ

Et biluheld i Polen Foto: FxJ

Det er livsfarligt at køre bil i Polen, hvor trafiksikkerhed er i bund. Nu skal der gøres noget, mener man i det polske parlament

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: På de polske veje dør årligt 90 personer per million indbyggere. Det er tre gange højere end i de EU-lande hvor sikkerheden er størst.Ifølge trafikeksperterne kører polakkerne simpelt hen for hurtigt og ofte under påvirkning af spiritus.

I sidste weekend mistede ifølge Polskie Radio 30 mennesker livet og 408 er blevet skadet i 310 trafikuheld. 1200 er blevet taget for at køre under påvirkning af spiritus.

Det er derfor ikke mærkeligt, at det polske parlament nu er i gang med at skærpe lovgivningen. I begyndelsen af april underskrev præsident Bronislaw Komorowski en ny lov, der blandt andet giver mulighed for på stedet at fratage chauffører kørekortet for tre måneder, hvis de overskrider hastighedsgrænsen med 50 km i timen og nægte chaufføren videre kørsel.

Kører chaufføren alligevel bil, skærpes straffen. Brud på parkeringsreglerne, for eksempel parkering i felter der er forbeholdt invalidekøretøjer betyder også højere straf.

Spørgsmålet ifølge kritikerne er, om de nye regler er vidtgående og gode nok. Det diskuteres ivrigt. Men nu gøres der noget, og det i sig selv ses i sig selv som et fremskridt.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

Share This