Centraleuropæisk indblik: Centraleuropa taler energi

Illustrationsfoto: Wing-Chi Poon

Illustrationsfoto: Wing-Chi Poon

Søren Riishøj_2Polen/Tjekkiet/Ungarn/Slovakiet: De relevante ministre og embedsmænd har på et Visegrad-møde for nyligt diskuteret en mulig fremtidig EU energiunion og i den forbindelse også omfanget af satsningen på vedvarende energi.I en fælles erklæring udtrykkes støtte til etablering af EU energiunion, men på visse betingelser, frem for alt gennemførelse af EU såkaldt ”tredje energipakke”, hvis hovedpunkter er yderligere libelarisering af det europæiske el- og gasmarked og styrkelse af forbrugernes rettigheder.

Men de fire centraleuropæiske lande fastholder deres ret til selv at sammensætte deres anvendelse af energi, herunder om nødvendigt at opfylde EU’s mål for CO -2 udslip gennem at satse mere på atomkraft, sådan at konkurrenceevnen ikke bliver forringet.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Polen fastholder retten til fortsat højt forbrug af kul, men Polen støtter samtidig i princippet en EU-energiunion for at få formindsket energiimporten fra Rusland.

I dag har Polen, modsat de tre andre Visegrad-lande, ikke atomkraftværker. Ungarn er det centraleuropæiske land der mest har satset på brugen af vedvarende energi.

Share This