Centraleuropæisk indblik: Centraleuropa roser Steimeier

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier  Foto: Wikimedia

Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier Foto: Wikimedia

Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn er enige med Tyskland om, at problemerne i Ukraine skal løses ved forhandlingsbordet

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Polen/Slovakiet/Ungarn/Tyskland: På udenrigsministermødet sidste weekend understregede Tysklands udenrigsminister Frank Walter Steinmeier, at der ikke findes nogen militær løsning på konflikten i Ukraine. Den holdning fik ros med på vejen fra kollegerne fra Prag, Bratislava og Budapest.

Den slovakiske udenrigsminister Miroslav Lajcak roste i høje toner Tysklands indsats som mægler i konflikten i Ukraine, mens Ungarns udenrigsminister Péter Szijártó understregede Tysklands positive rolle i forbindelse med løsning af de indsatser, som Visegrad-landene prioriterer særlig højt. Især emner som energisikkerhed og naboskabspolitik i Ukraine og Vestbalkan.

Steinmeier oplyste, at der i Paris afholdes et møde mellem højtstående diplomater fra Ukraine, Rusland og Tyskland, hvor overholdelse af våbenhvileaftalen (Minsk II) er på dagsordenen.

Polen er i modsætning til de tre andre V-4 lande blandt høgene i Ukraine politikken, og deler således ikke de rosende bemærkninger til Tysklands Steinmeier.

Polens præsident Bronislaw Komorowski erklærede således på en konference i Bruxelles organiseret af den tyske Marshallfond, at Vestens Rusland-politik bør revideres, og alle NATO-lande bør hæve deres militærudgifter til mindst to procent af BNP. ”Fredsdividenden” er opbrugt, erklærede han.

Share This