Centraleuropa overhaler Sydeuropa

Centraleuropa Foto: CrazyPhunk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Centraleuropa: Corona pandemien har betydet, at lande i Centraleuropa har overhalet sydeuropæiske lande, nu også Italien og Spanien, økonomisk. Det siger Wolfano Piccoli, vicechef for det London-baserede ”Teneo” til det polske dagblad ”Rzeczpospolita” (6.juli, 20).

Den Internationale Valutafond (IMF) vurderer, at Spaniens BNP i år vil falde med 12.8 pct., faldet for Italien er af samme størrelsesorden. Styrtdykket i turismen er en vigtig årsag. Bedre er udsigterne for de centraleuropæiske lande. Faldet i BNP ventes for Polen at være på 4.6 pct. i år, i Ungarn 3.1 pct. og i Tjekkiet 6.5 pct.

Pandemien har ramt de centraleuropæiske lande mindre hårdt end Spanien og Italien. Gælden er klart mindre end i Sydeuropa, konkurrencedygtigheden højere. Allerede før corona pandemien var de centraleuropæiske lande godt i gang med at overhale de sydeuropæiske lande, også Italien og Spanien, hvis vi måler bruttonationalprodukt (BNP) efter købekraftprincippet.

Dengang havde Italien 41.500 dollar pr. indbygger, Spanien 43.000, Polen 35.600, Ungarn 35.700, Grækenland 31.600 og Portugal 34.900. Centraleuropa har efter corona pandemien overhalet også Spanien og Italien. Det betyder at fra nytår, når det nye EU budget er på plads, vil Italien og Spanien få flere penge fra EU’s kasser end lande i det ”ny Europa”.

Det er første og formentlig ikke sidste gang siden EU-udvidelsen tilbage i 2004. De flere EU penge vil komme for sent til at standse nedturen i Sydeuropa, stigningen i arbejdsløsheden, konkurser og i fattigdom vil givetvis fortsætte en rum tid endnu. Ikke mindre end 3.8 mio. spaniere er i dag uden arbejde, og 3 mio. er sendt på tvungen ferie. Og 1 mio. italienere står i kø for at få billig mad.  

Share This