Centraleuropa afviser Nord Stream 2 gasledning

Illustrationsfoto: Philip Halling

Illustrationsfoto: Philip Halling

Polen/Tjekkiet/Ungarn/Slovakiet: Præsidenterne fra Polen, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet modsætter sig planerne om den planlagte Nord Stream 2 gasledning, som ifølge planerne skal forbinde Rusland med Tyskland. De fire centraleuropæiske landes præsidenter mødtes under et møde i Polen, under det såkaldte Visegrad samarbejde, og er enige om, at Nord Stream vil skade Europa og er mere et politisk end økonomisk projekt, skriver polske og tjekkiske medier.

“Alle præsidenterne er enige om, at der er ingen økonomisk grundlag for denne investering og vi deler den tro, at den er politisk i sin natur, siger den polske præsident Andrzej Duda.

Også den amerikanske særlige udsending for internationale energispørgsmål, Amos Hochstein har tidligere advaret imod, at gasledning Nord Stream 2 vil få en enorme økonomiske konsekvenser og vil komme til at opdele Europa som under den tidligere koldkrig, ikke militært men økonomisk.

Ifølge Hochstein vil en Nord Stream 2 gasledning  især ramme Ukraine, som vil miste indtægter i størelsesorden af to milliarder dollars på grund af tabte transitindtægter. Et tab som ifølge Hochstein vil betyde, at den ukrainske økonomi vil bryde sammen. Nord Stream 2 er ifølge Hochstein derfor hverken i Europas og USA`s interesse.

Nord Stream 2 skal ifølge planerne forbinde Tyskland med russisk gas via en rørledning i Østersøen og skal have kapacitet af 55 milliard kubikmeter gas årligt. ota

Share This