Centraleuropa afviser flygtningekvoter

Kurdiske og syriske flygtninge i en flygningelejr ved grænsen til Tyrkiet  Foto: Wikimedia

Kurdiske og syriske flygtninge i en flygningelejr ved grænsen til Tyrkiet Foto: Wikimedia

De centraleuropæiske lande ønsker at hjælpe flygtninge, men vil selv bestemme, hvor mange og hvilke. Polen ønsker at tage imod de kristne syrere, mens Tjekkiet helst vil have en slavisk befolkning.

Af Ota Tiefenböck

Polen/Tjekkiet/Slovakiet/Ungarn: De centraleuropæiske EU lande afviser Europa Kommissionens plan om at fordele flygtninge i mellem EU medlemslande efter kvoter. Landene ønsker at hjælpe, men selv bestemme hvordan og hvem.Polen skal ifølge kvotesystemet tage imod 2.659 flygtninge fra Syrien og Eritrea, men det afviser de polske myndigheder, som har meldt ud, at Polen er parat til at tage imod 1500 syriske kristne.

”I denne tid bliver de kristne i Syrien behandlet barbarisk, de fortjener, at et kristent land som Polen, hurtigt tilbyder hjælp, siger den polske premierminister Ewa Kopacz til Polskie Radio.

”Vi vil begynde med at tage 60 familier. Det må være nøje planlagt. Vi vil regne med samarbejde med lokale myndigheder og forventer det samme samarbejde, som da vi tog imod ukrainere fra Donbas, siger hun.

Samme toner kommer fra Tjekkiet, som ifølge EU kvoterne skal tage imod omkring 1800 flygtninge, ligeledes fra Syrien og Eritrea. Premierminister Bohuslav Sobotka understreger, at Tjekkiet ønsker at hjælpe flygtninge, men at det skal ske frivilligt og ikke på baggrund af en diktat.

”Vi er imod obligatoriske kvoter, vi vil selv beslutte, hvem vi vil hjælpe og samtidig have mulighed for at tage hensyn til alle sociale, økonomiske og sikkerhedsmæssige aspekter, siger han til den tjekkiske avis Pravo.

Han bliver bakket op af finansministeren Andrej Babis.

”Vi er af slavisk afstamning og hvis der er problemer i Ukraine, eller hvis vi mangler arbejdskraft, må vi have en klar migrationspolitik, også af assimilations hensyn. Andre slaviske folk, hvorfor ikke? Jeg har måske sagt noget upassende, men jeg har altid brugt en ganske simpel måde at tænke på, siger han.

Slovakiet skal ifølge Europa Kommissionen tage imod 785 flygtninge, og heller ikke her bliver idéen modtaget med begejstring. Den slovakiske premierminster Robert Fico mener, at der er en risiko i, at nogle af flygtningene ikke blot er taget til Europa for at få et bedre liv, men for at føre en terroristvirksomhed. Han betegner den slovakiske kvote som en landsby af mennesker, som har en hel anden kultur og religion.

I Ungarn er premierminister Viktor Orbán helt afvisende over for, at Ungarn skal tage imod flygtninge og har igangsat et national spørgeskema, hvor ungarerne skal tage stilling til, hvad de mener om flygtninge i Ungarn.

Share This