Bulgariens uendelige regeringskrise

Bulgariens hovedstad Sofia Foto: Ota Tiefenböck

Bulgarien: 2.oktober afholdt Bulgarien parlamentsvalg, det fjerde på blot to år. Her, næsten to måneder efter valget,  er der stadig ikke blevet dannet en regering. Boris Borisovs parti GERB og Petkovs liberale Vi Fortsætter Forandring, de to største partier, har begge svært ved at skaffe et flertal i parlamentet. Nu gøres der et nyt forsøg.

Præsident Rumen Radev har første omgang overdraget opgaven til GERB. Lykkes det ikke, kommer turen til Vi Fortsætter Forandring, næststørste parti. Mange emner deler partierne, eksempelvis håndteringen af COVID-19 pandemien, valgsystemet og ikke at forglemme linjen over for Rusland. Petkov støtter den hårde linje over for Rusland, Borisov vakler.

Socialistpartiet, en mulig regeringspartner, er ret russisk venligt. En bred koalition med deltagelse af GERB og Vi Fortsætter Forandring er usandsynlig. Fem af Socialistpartiet stemte imod at kalde Rusland en terrorstat under Ukraine debatten i Europa-Parlamentet for få dage siden.

Løber forhandlingerne også denne gang ud i sandet, vil præsident Rumen Radev udskrive nyvalg til afholdelse den 23. marts 2023, det femte på 2-3 år. EU har problemer med Ungarn og Polen, først og fremmest fordi de handler “ukorrekt”. Bulgarien provokerer ikke Bruxelles, agerer “mainstream” og satser på optagelse i euroen. Problemet er kronisk ustabilitet og tårnhøj korruption. Søren.riishøj

Share This