Bulgariens præsident Radev genopstiller

Bulgariens præsident Ruten Radev Foto- Administration of the President of the Republic of Bulgaria

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Bulgarien: På et pressemøde mandag meddelte Rumen Radev, Bulgariens siddende præsident, at han agter at opnå genvalg ved det kommende præsidentvalg. Han skamroste på mødet sin egen indsats i den første præsidentperiode.

Radev stillede i 2016 op som uafhængig kandidat, men støttet af Socialistpartiet og Alternativ for Bulgariens Genfødsel. Sidstnævnte parti var oprettet af tidligere præsident og medlem af socialistpartiet Georgi Parvanov. Radev vandt i første runde af præsidentvalget i 2016 med 25.44 pct. af stemmerne bag sig. I anden runde vandt han med 59.37 pct over Tseska Tsacheva, regeringspartiet GERB’s kandidat.

Hvilke partier der vil støtte Radev denne gang bliver formentlig først afgjort efter parlamentsvalget i Bulgarien den 4. april. Men båndene til Socialistpartiet er stærke, erklærede Radev på pressemødet. Rumen Radev er blevet kritiseret for at melde ud om sit kandidatur på Dagen til Minde om Ofrene for den Kommunistiske Undertrykkelse, som markerede 76-året for den kommunistiske magtovertagelse.

I de sidste år har Radev været i opposition til landets siddende regering ledet af GERB og Forenede Patrioter og med Bojko Borissov som ministerpræsident. Han har ligefrem kaldt regeringen en ”mafia” og støttet de mange anti-regering protester. Han har også været i konflikt med landets chefanklager Ivan Geshev. Borissov til gengæld har kritiseret præsidenten for ikke at lægge klart afstand til arrestationen af den russiske systemkritiker Aleksei Navalnyj, underforstået at han er Putin-venlig.

Radev svarede, at han er imod brug af vold og arrestationer af folk, som ”protesterer fredeligt”. Radev har skarpt kritiseret regeringen for dens mangelfulde indsats under bekæmpelsen af COVID-19-pandemien, herunder den alt for langsommelige vaccinationskampagne. Hans vicepræsident IllyanaYotova blev testet positiv for corona sidst i januar. Præsidentvalget ventes at finde sted i efteråret, datoen er ikke fastlagt. 

Share This