Brzezinski: Putin er businessman og ønsker derfor ikke konflikt med USA
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Rusland: Vladimir Putin er ”en business type der svømmer i luksus”; han ønsker primært at beskytte sig selv og sine nærmeste økonomisk og ønsker derfor ikke konflikt med USA, tværtimod. Han har rigeligt at se til på hjemmefronten, og det svækker ham udenrigspolitisk. Det siger den polsk-fødte Zbigniew Brzezinski et interview til det polske dagblad ”Gazeta Wyborcza”.
Stabilitet og fred i verden afhænger ikke af USA’s forhold til Rusland, men af USA’s forhold til Kina, mener Zbigniew Brzezinski. Kina er sammen med USA den førende magt i verden, og det ved russerne godt. Problemet Nordkorea kan volde problemer. Får Nordkorea missiler, der kan ramme USA, er den ”røde linje” passeret. Men så langt når det næppe. Afgørende for USA må være at fastholde/bringe Nordkorea i ”tvungen rustningsbegrænsning”. Går USA og Kina sammen, kan de styre verden, og Rusland må spille andenviolin.
Brzezinski har rundet de 89 år, men det afholder ham ikke fra at tage del i den løbende udenrigs- og sikkerhedspolitiske debat, og ganske som for Henry Kissinger bliver der i allerhøjeste grad lyttet, når han udtaler sig.
Jeg vil nødig svække Ukraines position, siger Brzezinski videre, men realiteten er, at Krim som helhed ikke vender tilbage til Ukraine. Det er heller ikke muligt helt at vende tilbage til tiden før Krustjov overdrog Krim til Ukraine. Problemet for Kijev er, at Krim først blev en del af Ukraine i begyndelsen af 1950erne, som ”en gave”, men inden for rammerne af det daværende Sovjetunionen. En holdbar og langvarig løsning kræver, at halvøen styres under hensyntagen til alle beboerne, russere, ukrainere og krimtatarer. Et kompromis er eneste udvej, siger Brzezinski.
Trump har godt nok udtalt sig meget kategorisk om Krim, men han reagerer impulsivt og emotionelt, og de hårde udtalelser om Krim er sikkert kun fremsat med det formål at ”advare” Rusland mod at fare for aktivt frem i Centraleuropa og Syrien.
Beslutningen om at bombe Syrien i april, blev også taget impulsivt, samtidig med den kinesiske præsidents besøg i USA. Forud for angrebet blev Rusland ikke informeret, men det udelukker ikke en fremtidig aftale mellem USA og Rusland.
Brzezinski mener, at Rusland er begyndt at indse, at Assad’s tid ved magten er ved at rinde ud. Problemet helt grundlæggende er, at udenrigspolitik ikke interesserer Trump ret meget. Han reagerer ad hoc, uden nogen langsigtet og gennemtænkt strategi.
Her og nu tror Brzezinski ikke på, at der i USA kan indledes ”impeachment” mod Trump, følgerne af de skjulte kontakter med Rusland før overtagelsen af præsidentembedet er derfor primært politiske, ikke retlige. Impeachment kan naturligvis ikke udelukkes, men det vil gøre USA endnu mere opsplittet, ja måske helt paralyseret.
Brzezinski er i interviewet forsigtig, når det gælder forholdene i dagens Polen. Men han lægger ikke skjul på, at beslutningen om at søge at blokere genvalget af Donald Tusk som EU-præsident ikke blot var en fejl, men samtidig også en regulær dumhed. Polen fortjener en bedre position.
Verden gennemløber en værdikrise med mangel på orden og bredt accepterede spilleregler og med voksende nationalisme og populisme også i Europa og USA. Selve faren- og frygten – for at det hele kan blive endnu værre, burde få langt flere til at tænke sig bedre om.