Bosniske kroateres stemmer kan påvirke valget i Kroatien

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: De bosniske kroatere ventes ved valget i Kroatien i morgen langt overvejende at stemme på højrepartiet Kroatiens Demokratiske Union (HDZ). Valgeksperter peger på, at ældre er i flertal blandt de 34.800 stemmeberettigede bosniske kroater, og det trækker i sig selv mod højre politisk. HZD styrkes gennem samarbejdet med sit søsterparti i Bosnien HDZBiH.

Socialdemokraterne har haft sværere ved at føre valgkamp i Bosnien. Stemmedeltagelsen hos de bosniske kroatere har i øvrigt været dalende ved de sidste valg, bl.a. fordi det ikke er særlig let at stemme.

Siden 1999 har alle kroater i udlandet haft ret til at stemme, uanset de ikke betaler skat i Kroatien. Det har vakt kritik, men ordningen er fastholdt.

Valgkampen har været stærkt polariseret og i høj grad populistisk præget. Iflg. meningsmålingerne vil der ikke ske de store forskydninger i forhold til sidste valg. Folkekoalitionen, centrum-venstre alliancen ledet af Socialdemokratiet (SDP), står til at 61 mandater i parlamentet, HZD til 56.

Share This