Bosnisk fodboldklub skriver historie

Celiks hjemmebane Bilino Polje i Zenica. Foto: Smooth_O

Celiks hjemmebane Bilino Polje i Zenica. Foto: Smooth_O

Tidligere på måneden vedtog bestyrelsen i den bosniske klub NK Celik Zenica, at klubben fremover skal styres af medlemmerne. Celik bliver dermed den første fanstyrede fodboldklub i det tidligere Jugoslavien.

Af Toke Møller Theilade

Den 5. januar besluttede bestyrelsen i den bosniske klub NK Celik Zenica, at klubben fremover skal drives efter et system, hvor hvert medlem har en stemme, som det blandt andet ses flere steder i Vesteuropa. Dette er en stor beslutning i Bosnien-Herzegovina, hvor sportsklubberne traditionelt set har været styret af enten forretningsmænd eller magtfulde institutioner eller organisationer. Faktisk bliver Celik den første klub i det tidligere Jugoslavien, hvor medlemmerne får muligheden for at komme til orde og stemme om beslutninger i klubben.

Grundstenen til den historiske beslutning blev lagt for godt og vel 2,5 år siden, da en gruppe lokale studerende sammen med Celiks største ultras-gruppe startede kampagnen Za Celik i et forsøg på at ændre klubben og gøre den mere demokratisk og gennemsigtig. Siden dengang er der blevet lagt 15000 timers frivilligt arbejde i fortagenet, over 500 siders materiale er blevet skrevet, 50 hjemmekampe er blevet boykottet og 6000 mennesker har demonstreret til fordel for ændringerne ifølge SD Europe.

”Vi er glade for at vores klub NK Celik Zenica har fået nyt liv med denne reform, da den [klubben red.] var på afgrundens rand. Nu skal vi bare bekymre os om nedrykningskampen og finansielle problemer,” udtalte præsidenten for Za Celik Tarik Ajanovic til SD Europe i sidste uge.

”Vi er klar over, at det bliver en meget langsom og svær proces samt, at implementeringen får sine opture og nedture, men vi tror på, at vi kan samle den nødvendige styrke fra lokalsamfundet, så vi endelig kan begynde det her arbejde i klubben.”

Celik ligger i øjeblikket næstsidst i den bedste bosniske række, og med blot to sejre i deres første 18 kampe, venter der dem en hård kamp i foråret for at undgå nedrykning.

Share This