Ad

Borys Budka, Borgerplatformens nye leder

Budka-Foto-Adrian-Grycuk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Spørgsmålet om, hvem der skulle efterfølge Grzegorz Schetyna som Borgerplatformens leder, blev afgjort allerede ved 1. runde af afstemningen blandt Borgerplatformens medlemmer i januar. Borgerplatformen er det største oppositionsparti i Polen, derfor har valget af Budka fået stor medieomtale.

Den 42-årige Borys Budka fik 79 pct. af de afgivne stemmer. 10.000 medlemmer var stemmeberettigede, 8.000 af dem afgav deres stemme. Da Donald Tusk i sin tid blev valgt som formand, afgav dobbelt så mange deres stemme. Medlemstallet har været støt dalende over de seneste år. Thomasz Siemoniak, tidligere forsvarsminister og Schetyna’s favorit, måtte noget uventet nøjes med 11.8 pct.  Rafal Trzaskowski, borgmester i Warszawa, var opfordret til at stille op, men afviste.

Budka er ikke hvem som helst i polsk politik. Ved parlamentsvalget i oktober fik Budka 99.500 stemmer i Schlesien, hvor han var opstillet. Det tal for personlige stemmer blev kun overgået af Malgorzata Kidawa-Blónska, Borgerplatformens præsidentkandidat. At dømme efter de seneste meningsmålinger er valget af Budka som formand populært blandt de polske vælgere.

Borgerplatformen står nu til at få omkring 30 pct. i vælgeropbakning. Den første store udfordring for Budka bliver uden tvivl præsidentvalget. Kidawa-Blónska, Borgerplatformens kandidat, er lige nu 20 pct. efter Andrej Duda, den siddende præsident, men skulle være sikker på at nå 2.runde af præsidentvalget i maj. Taber Kidawa-Blónska præsidentvalget, kan det blive en alvorlig udfordring for Borgerplatformen og dermed også for Budka.

De mere konservativt indstillede vælgere går måske over til Bondepartiet (PSL). Borgerplatformens samarbejdspartnere, partiet ”Moderne” (”Nowoczesna”) og ”Polsk Initiativ” ledet af Barbara Nowacki vil måske frygte for deres egen politiske fremtid, hvis det går galt. Vigtigt for Budka bliver hurtigst muligt at forstærke partiets organisation.

Partiets ledelse vil formentlig blive forynget, viceforpersonerne bliver formentlig Bartisz Arlukowicz, Ewa Kopacz og Rafal Trzakowski og Thomasz Siemoniak, det sidste vil være en gestus over for den afgåede formand, Gzegorz Schetyna. Skulle det komme til nyvalg til parlamentet og et regeringsskifte vil Rafal Trzakowski være den mest oplagte kandidat til at få ministerpræsidentposten. Taber Andrzej Duda præsidentposten, er valg i utide meget sandsynligt.

Borys Budka er jurist og doktor i økonomi. Han startede sin politiske karriere som blot 24 årig i lokalpolitik, dengang som repræsentant for partiet Frihedsunionen. Siden 2010 har han været medlem af Borgerplatformen, fra 2011 også medlem af parlamentet, Sejmen. I 2015 blev han justitsminister. I 2016 forsøgte han at blive partiformand, men tabte til Grzegorz Schetyna. Budka har et stabilt privatliv. Hans kone Katarzyna Kuczynska-Budka er aktiv lokalpolitiker og er en god støtte for Borys Budka i hans nye job som partiformand.

Som sagt af Slawomir Sierakowski i en analyse i ”Polityka” (6. 2020) er Budka, modsat mange polakker i 40erne, ikke bange for at tage politisk ansvar og tage de nødvendige slagsmål inden for partiet og med andre partier. De fleste politisk aktive i hans egen generation undgår at tage ansvar, vil hellere arbejde i NGOere eller via medier.

Den afgående formand, Grzegorz Schetyna var ivrig foldboldspiller. Borys Budka dyrker maraton. Op til præsidentvalget i maj har han dog mest brug for at sprinte. Frem til næste parlamentsvalg får han mest brug for sine egenskaber som maratonløber. Næste parlamentsvalg finder først sted i 2023.