Borgerplatformen præsenterer politisk program

Borgerplatformens formand Grzegorz Schetyna Foto: Aargambit

Borgerplatformens formand Grzegorz Schetyna Foto: Aargambit

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen:Borgerplatformen, det tidligere regeringsparti, nu det førende oppositionsparti, har præsenteret sit nye politiske program, som skal ”konsulteres” med den polske befolkning i de kommende måneder.

Det skete på et særlig indkaldt konvent i Gdansk med ikke mindre end 1500 deltagere, deriblandt også en del politisk uafhængige eksperter. Målet var at få skabt sammenhold i partiet og præsentere vælgerne for en politisk vision for ”tiden efter Kaczynski”.

I programmet slås der på tromme for styrkelse af landets forfatningsdomstol, der lige nu er underdrejet på grund af konflikten med regeringen, familieydelsen ”500 zloty+” skal afskaffes for de rigeste og de lokale selvstyreorganer styrkes økonomisk. Udenrigspolitikken skal gøres mere ”europæisk”.

Borgerplatformen vil lancere en ”total opposition” i parlamentet, men det skal ske samtidig med, at partiet holder sig til midten af polsk politik.

Partiet er ikke afvisende over for kravet om at kræve et forbud mod den nationalistiske udenomsparlamentariske bevægelse ONR, hvis medlemmer flere gange brutalt har overfaldet folk under anti-regeringsdemonstrationer, arrangeret af Komiteen til Forsvar for Demokratiet (KOD).

Efter flere udmeldelser er partiet blevet mere homogent. Magten er koncentreret i en snæver personkreds omkring formanden (Grzegorz Schetyna). Tidligere ministerpræsident Ewa Kopacz, der ønsker at bevæge partiet længere mod venstre og skærpe kvindeprofilen, er stadig medlem af partiet og deltog også i konventet.

Lige nu er Borgerplatformen iflg. meningsmålingerne noget større end Polens andet store oppositionsparti, ”Moderne” (”Nowoczesna”), ledet af Rychard Petru. Venstrefløjen er slet ikke repræsenteret i parlamentet.

Share This