Bliver det polske præsidentvalg aflyst?

Foto: Olek Remesz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Lov og Retfærdighedspartiet, Polens regeringsparti, og Andrzej Duda, den nuværende præsident, er bestemt ikke interesseret i at udskyde præsidentvalget  i 10.maj. Spørgsmålet diskuteres naturligt nok ivrigt i de polske medier i disse dage. Regeringen kan jo blive tvunget til at udskyde valget, hvis smitten breder sig yderligere. Og sker det, vil nogle tabe og nogle vinde på det, siger valgeksperter.

Rygtet går på, at en udskydelse af valget betyder, at Duda bliver skiftet ud med en ny spidskandidat for Lov og Retfærdighedspartiet, fx den nuværende ministerpræsident (Morawiecki) eller nuværende sundhedsminister (Szumowski), der lige nu har høj status som følge af bekæmpelsen af corona virus’en.

Den uafhængige kandidat Szymon Holownia har næppe ressourcer til at begynde en valgkamp forfra. “Polityka Insight” mener, at Adrian Zandberg kan blive nykandidat for Venstreblokken i stedet for Robert Biedron. Wladislaw Kosiniak-Kamysz, Bondepartiets kandidat, er en dygtig kommunikator også via de sociale medier. De kommer til at betyde mere, nu hvor kandidaterne ikke kan bevæge sig frit rundt om i landet.

Det stik modsatte gælder for Borgerplatformens spidskandidat ved valget, Malgorzata Kidawa-Blonska.

Share This