Biden erklærer tyrkernes forbrydelser på armenerne for folkedrab

Tsitsernakaberd, et mindesmærke i Jerevan til minde om halvanden million dræbte armenere Foto: Ota Tiefenböck

Armenien: Den amerikanske præsident Joe Biden anerkendte lørdag det systematiske drab og deportation af hundredetusinder af armeniere af tyrkerne for folkedrab, skriver internationale medier. Det er første gang, at USA officielt bruger udtrykket folkedrab i forbindelse med begivenhederne under den første verdenskrig.

Biden ringede angiveligt fredag ​​til den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan om sin hensigt om at udsende en folkedrabserklæring og informerede ham. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan nægtede lørdag at politisere den armenske debat med tredjeparter. Ifølge den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Çavuşoglu nægter Tyrkiet fuldstændigt at anerkende massakren på armeniere som folkedrab.

”Det amerikanske folk ærer alle armeniere, der mistede livet under folkemordet, der begyndte for nøjagtigt 106 år siden,” sagde Biden i en erklæring offentliggjort af Det Hvide Hus. Ifølge præsidenten føler USA sig forpligtet til at forhindre gentagelse af lignende grusomheder.

“Vi respekterer jeres historie. Vi ser jeres smerte. Vi bekræfter historien. Vi gør ikke dette for at bebrejde nogen noget, men for at sikre, at det, der skete, aldrig vil ske igen, “sagde Biden.

Bidens ord vakte umiddelbart efter offentliggørelsen vrede i Tyrkiet.
”Vi har ikke brug for nogen til at lære os noget om vores historie. Politisk opportunisme er den største forræderi mod fred og retfærdighed. Vi afviser fuldstændigt denne erklæring baseret udelukkende på populisme “sagde den tyrkiske udenrigsminister Çavuşoglu på Twitter.

”Denne amerikanske erklæring, der fordrejer historiske fakta, vil aldrig blive accepteret af det tyrkiske folk og vil åbne et dybt sår, der undergraver vores gensidige tillid og venskab,” sagde det tyrkiske udenrigsministerium. Den tyrkiske præsident Erdogans talsmand Ibrahim Kalin rådede derefter Biden til at se på fortiden og nutiden i sit eget land.

I Armenien vækker den amerikanske præsidents glæde.

Ifølge den armenske premierminister Nikol Pasinjan er ordene “et stærkt skridt på vejen for sandhed og historisk retfærdighed” og “uvurderlig støtte til efterkommerne af ofrene for folkedrab.”

Antallet af ofre for massakrene anslås til 1,5 millioner. Tyrkiet, efterfølgeren til det osmanniske imperium, afviser debatten om folkedrab og argumenterer for, at tallene om antallet af mord er overdrevne, og at de døde var ofre for borgerkrig og ikke folkedrab. ota

Share This