Besøger Macron Polen?

Emmanuel Macron Foto: Official Leweb photos

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Frankrig: Forholdet mellem Frankrig og Polen har mildt sagt været anspændt, lige siden Macron blev Frankrigs præsident. Allerede før valget af Macron havde regeringen i Warszawa provokeret Paris med opsigelsen af kontrakten med Airbus om køb af et stort militærhelikoptere. Ordren gik i stedet til USA til Trumps store tilfredshed.

Daværende præsident Francois Hollande aflyste i protest et planlagt besøg i Warszawa. Dette satte gang i en veritabel anti-fransk kampagne i Polen. Macron angreb allerede under præsidentvalgkampen Polen for social dumping pga. underbetaling, hvilket provokerede Warszawa.

Den polske udenrigsminister Jacek Czaputowicz bragte mere ved på bålet, da han kaldte Frankrig ”Europas syge mand” og indirekte bakkede op om de ”gule veste”. Italiens Salvini besøgte Polen og mødtes med centrale politikere, og Matteo Salvini er som bekendt ikke en ven af Frankrig.

Under sin rundrejse i Central- og Østeuropa undlod Macron da også helt bevidst at besøge Warszawa og Budapest. Der er iflg. polske medier her i foråret planlagt et besøg af Macron i Warszawa i et forsøg på at dæmpe spændingerne de to lande imellem. Men så er en ny penibel sag dukket op.

Den franske minister for videnskab Frederique Vidal har forlangt en direkte undskyldning fra sin polske kollega Jaroslaw Gowin for en dramatisk hændelse under en debat om Holocaust i Paris, arrangeret af den franske afdeling af Shoa fundatsen. Tilstedeværende polakker fra den franske afdeling af Polonia forsøgte at afbryde mødet med tilråd og trusler.

Efter arrangørernes mening var der tale om ”antisemitiske angreb”. Blandt talerne var prof. Jan Grabowski, prof. Jacek Leociak og pr. Jan Thomasz Gross, sidstnævnte er af højre-nationale uønsket i Polen pga. sin påpegning af polakkers medvirket ved jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. Den hændelse kan, mener polsk presse, betyde aflysning af Macrons besøg – endnu engang.   

Share This