Bekymring over mediefrihed i Kroatien

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Den kroatiske hovedstad Zagreb Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Kroatien: I sidste uge holdt EU-ambassadørerne for Tyskland, USA, Storbritannien, Norge og Holland et møde om det, de betegner som den kritiske situation for medierne i Kroatien. Mødet var uformelt, kun omtalt af nogle ambassadører via de sociale medier, ligesom der heller ikke blev udsendt en pressemeddelelse.

Den østrigske ambassadør Andreas Widenhoff var blandt dem, der skrev om mødet. Han erklærede at emnet har ”key priority” for Østrig. Det at mødet blev afholdt var et signal til den ny centrum-højreregering, der trådte til i januar, om, at mediesituationen anses som kritisk og derfor overvåges nøje, skrev det kroatiske dagblad ”Vecernji List” efter mødet.

Præsident Kolinda Grabar-Kitarovic, der støtter regeringen, udtalte fra et møde i Bratislava forundring over, at mødet overhovedet blev afholdt. Ambassadørerne har, sagde hun, ingen ret til at blande sig i Kroatiens indre anliggender.

Ud over medierne er også domstolenes uafhængighed truet, ligesom udenrigspolitikken er blevet mere nationalistisk, hvilket især har afspejlet sig i forholdet til Serbien, hvor Kroatien blokerer for Serbiens videre optagelsesforhandlinger med EU. Kroatien er således kommet med i ”klubben af illiberale demokratier” i EU, der bl.a. har Viktor Orbáns Ungarn og Jaroslaw Kaczynski’s Polen som medlemmer.

Share This