Bandera kæmpere nu officielle krigsveteraner i Ukraine

Ukraines kontroversielle helt Stepan Bandera Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Ukraines præsident Petro Porosjenko har underskrevet en lov, som udvider rækkerne af ukrainske krigsveteraner med medlemmer af den radikale nationalistorganisation OUN opstået i 1929 i Galicja og Den Ukrainske Oprørshær (UPA) opstået i 1942, skriver den ukrainske avis Ukrajinskaja Pravda, som henviser til det ukrainske parlaments website.

Loven træder i kraft tre måneder efter, den er blevet offentliggjort. Loven udvider antallet af UPA veteraner. Hidtil har det kun været  UPA kæmpere, “som deltog i kampe mod tyske okkupanter i det midlertidigt okkuperede Ukraine i årene 1941 til 1944 og som ikke deltog i krigsforbrydelser og er blevet rehabiliterede.” Den nye lov gør alle deltagere i UPA og OUN repræsentanter til ukrainske krigsveteraner. Der lever angiveligt fortsat omkring 1201 UPA og OUN veteraner.

Loven er kontroversiel for Ukraines nabolande. Stepan Bandera udråbte under krigen en selvstændig ukrainsk stat. UPA samarbejdede med tyskerne under krigen og har ifølge nogle historikere mere end 100.000 liv på sin samvittighed, polakker i det vestlige Ukraine, jøder samt tjekker og slovakker i Volhynien. ota

Share This