Bad Ass East på cph pix 2016

high-sun

 

Enestående lejlighed til at se en masse film fra Polen, Tjekkiet, Litauen, Kroatien, Rumænien, Rusland og Bulgarien. Kan krydres med film fra Tyskland. 

KimAf Kim Halling Mortensen

Filmfestivalen cph pix er altid et overflødighedshorn af spændende og til tider krævende film. Kinematografi  der vil mere end at blive fortæret sammen med popcorn og cola. Fra hele den vide verden møder publikum billeder tilsat ”mærkværdige” sprog, der i sig selv virker som en forhindring for mangen en gennemsnitlig biografgænger. Over for læserne af Mr. East er der naturligvis ingen grund til at advare mod de talrige slaviske og rumænske samt en enkelt litauisk film, der vises på årets festival. Og i selve festivalprogrammet finder man bl.a. følgende passage:

”I forberedelserne af årets filmprogram blev det tydeligt, at næsten hver gang vi stod med en film fra Østeuropa, blev vi overrumplede. Over lysten til at udfordre filmsproget og evnen til at lege med håndværket. Der er ikke én af de ti film, vi har samlet her, der er tilfredse med bare at fortælle en god historie. Ikke én, hvor de ruller det store bløde ryatæppe ud for at ramme så bredt som muligt og sikre sig en plads i Biografklub Danmark. De vil mere, de her. De er fulde af ufortyndet virkelighed. Varige sår efter krige og konflikter, og skænderier, hvor det fyger om ørerne med eder og vodkaflasker. Men også med store doser galgenhumor til at overleve den. De er særdeles nutidige, og bliver nyskabende fordi de møder nuet med en stolt østeuropæisk tradition for at fortælle i lignelser og kafkaske absurditeter. De er bad ass.”

Der er simpelthen ingen udvej, hvis du har tid, penge og bor tæt ved en københavnsk biograf. Gå ind på http://www.cphpix.dk/  og download hovedprogrammet. Eller hent det i din lokale biograf. Læs ej blot siderne 40-41. Der er flere øst – og centraleuropæiske film gemt på andre sider. For slet ikke at tale om en lang række film fra det tysksproget område. Link her. Udforsk selv. Langt de fleste film har fået forrygende anmeldelser i internationale tidsskrifter og ved fremvisninger på andre filmfestivaler. De fleste links til omtaler finder man som næsten altid på IMDb. Tilbage er blot at håbe på, at mange af filmene finder vej til de danske biografer efter cph pix-festivalen. De fortjener det.

Skulle du ikke have fået nok af cph pix, så skal vi også gøre opmærksom på, at de månedlige tjekkiske filmaftener fortsætter i Husets Biograf med visningen af “Love is Love” fra 2012. Instrueret af Milan Cieslar. Tidspunktet er d. 2. november 2016 kl. 19.30. Billetter kan bestilles på mail – info her

collage_fotorcphpix_fotorcphpix

Share This