Asylsøgere fra Moldova tjener kassen i Berlin

Et gadebillede fra Chisinau fra parlamentsvalg i november 2014 Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Tyskland/Moldova: Der er begrundet mistanke om organiseret svindel og organiseret trafik fra republikken Moldova med henblik på at malke det tyske system, selv om folk fra Moldova ikke har nogen chance for at få asyl i Tyskland – det skriver avisen „BZ-Berlin“.

Berlin oplever en usædvanlig tilstrømning af folk fra Republikken Moldova, som søger asyl i hovedstaden. Det skyldes særlige regler, hvor man som asylsøger kan få udbetalt op til tre måneders underhold, mens man afventer sagsbehandling. I venteperioden får man udbetalt 150 euro pr. måned ud over kost og logi på et modtagelsescenter. Men grundet corona og kontaktbegrænsninger har det rød-rød-grønne bystyre valgt af udbetale alle ydelser tre måneder forud. 

Det har så medført, at en familie fra Moldova med 8-10 børn har kunnet hæve op til 4.500 euro i kontanter svarende til godt 30.000 kroner, hvorefter familien kunne køre retur til den lille republik med en pæn pose penge i hånden, da ingen kontrollerer, om de reelt er asylsøgere, og om de bliver i Tyskland. Og indbyggere fra Moldova har ingen chance for at opnå asylstatus.

Ifølge avisen vil det rød-grøn-røde bystyre ikke forholde sig til kritikken. Flere medarbejdere fra modtagelsescentre har lækket informationer til Berlins social-senator Elke Breitenbach (Die Linke), som dog ikke har ønsket at udtale sig om sagen.

I lighed med hele Tyskland går delstaten Berlin også til valg den 26. september. Spidskandidat for SPD er den tidligere familieminister Franziska Giffey, som har varslet et opgør med den identitetspolitik og politiske korrekthed, som har præget det siddende rød-grøn-røde bysyre i hovedstaden i de seneste år.

Umiddelbart tegner der sig et flertal for et status quo, men det kan ikke udelukkes, at SPD, FDP, De Grønne og CDU/CSU vælger at gå sammen i en eller anden konstellation for at vælte det siddende rød-grøn-røde styre, som har været genstand for voldsom kritik i de seneste år.

Share This