Armeniens forhold til Rusland mærkbart forværret

Frihedspladsen i Jerevan, Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Armenien/Aserbajdsjan: I september 2022 greb Aserbajdsjan ind militært i Nagorno Karabach og erobrede nye områder fra Armenien. 400 mistede livet. Inden da havde Armenien og Rusland haft et tæt samarbejde, betegnet som et strategisk partnerskab. Det er fortid. For første gang har Armenien stillet spørgsmålstegn ved partnerskabet og helt åbent kritiseret, hvad der i Jerevan betegnes som Ruslands “absolutte indifference” over for Aserbajdsjan’s aggression.

Det strategiske partnerskab har, siger Armeniens ministerpræsident Nikol Pashinyan, i virkeligheden været en strategisk fejltagelse (“mistake”). I er interview til det italienske dagblad Republika 2. september kritiserer Pashinyan skarpt Ruslands mangel på vilje til at beskytte den armenske befolkning i Nagorno Karabach. Rusland sendte fredsbevarende styrker til regionen efter krigen i 2020, i alt 2000 soldater, for en fem års periode.

Før Aserbajdsjan’s militære aktion i 2022 var Ukraines forhold til Armenien yderst anspændt. Det strategiske partnerskab mellem Armenien og Rusland blev opfattet som en trussel og som opbakning til Ruslands invasion af Ukraine. Zelensky truede ligefrem med at støtte Aserbajdsjan i striden om Nagorno Karabach. Nu har Jerevan for første gang besluttet at sende humanitær bistand til Ukraine og at forhandle med USA om fredsbevarende styrker i Nagorno Karabach, naturligvis uden russisk deltagelse.

Dette bekommer Kiev særdeles vel. Ja, Armenien er gået så langt som til at anerkende Rom statutterne for internationale krigsforbrydelser (ICC). Det forpligter Jerevan til at arrestere Putin, skulle han finde på at besøge landet. Rusland tager meget skarpt  afstand fra denne handling. Rusland har meldt ud, at Armenien bør acceptere Aserbajdsjans overherredømme i Nagorno Karabach. Dette falder givetvis i god jord i Teheran. Tyrkiet har støttet Aserbajdsjan under krigene med Armenien. Alliancer mellem stater skifter. Aserbajdsjan’s brud med Rusland er ikke det eneste eksempel.

Share This