Armenien og Aserbajdsjan måske tættere på en fredsaftale

Den aserbajdsjanske præsident Ilham Alijev Foto: Voa

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Armenien/Aserbajdsjan: 31. august blev der i Bruxelles afholdt et vigtigt møde mellem Armeniens ministerpræsident Nikol Pashinyan og Aserbajdsjans præsident Ilham Aliyev. Bilæggelse af striden om Nagorno-Karabakh og en normalisering af de bilaterale relationer, grænsedragningen og sikkerhed i grænseregionen, åbning af transportruter, udveksling af fanger og Nagorno-Karabakh’s fremtid generelt var på dagsordenen. Charles Michel, præsident for EU Rådet var til stede under mødet.

Det blev på mødet besluttet, at de to landes udenrigsministre efterfølgende skulle mødes inden for en måned og drøfte muligheden for indgåelse af en holdbar og langsigtet fredsaftale. Lederne for de to lande har mødtes før, i Moskva og Bruxelles. Der er gjort fremskridt, men vi har at gøre med en langstrakt og svær proces. Frem for alt drejer det sig om at få skabt tilstrækkelig tillid mellem parterne. De interne forhold i Aserbajdsjan og Armenien har også betydning.

Enhver aftale vil møde protester, ganske som vi har oplevet det og måske igen oplever i Ukraine. Rusland har tidligere forhandlet en aftale på plads og sendt fredsstyrker til regionen, men freden har vist sig at være usikker. Rusland er dog stadig på banen. Tyrkiet er også en vigtig aktør og har som udgangspunkt støttet Aserbajdsjan. Det så vi tydeligt under krigen i 2020. Få dage før mødet i Bruxelles overdrog Armenien byen Lashin og to landsbyer til Aserbajdsjan langs med Lachin-korridoren, der forbinder Armenien og Nagorno-Karabakh.

Share This