Årets Chopin-konkurrence i Warszawa udsættes til 2021

Inde i Chopin museet i Zelazowa Wola Foto: Ota Tiefenböck

Af Jimmi Eklöv

Polen: Verdens mest prestigefyldte Chopin konkurrence, den årlige Internationale Chopin festival  for pianister med deltagelse af talenter fra hele verden, udsættes til næste år.

Det meddelte den  polske kulturminister Piotr Gliński og direktøren for National Chopin Institute tirsdag.

Gliński sagde dog at beslutningen har været vanskelig, men nødvendig at træffe, skriver Polskie Radio

Kulturministren sagde videre , at det ville måske have været  muligt at arrangere konkurrencen uden publikum,  men at det ikke ville give mening i betragtning af den enorme interesse for konkurrencen og festivalen samt den forventede deltagelse af mange af Chopinfans fra hele verden.

Chopin som er en af Warszawa mest berømte bysbarn, blev født  i 1810 i landsbyen Zelazowa Wola cirka 50 km uden for Warszawa og  tilbagte sine barne og ungdomsår i Warszawa, inden han måtte drage i eksil til Frankrig efter Warszawaopstanden mod russerne i 1830.

Chopin er elsket overalt i Polen og ses også som en nationalhelt: Han betragtes som en stor polsk patriot og hans musik bærer dybt præg af den polske folkemusik , den polske historie og folkesjæl.

Hans hjerte er efter hans eget ønske begravet i Warszawa. Her er det i dag placeret i Hellig Kors Kirken midt i Warszawa.

Foto: Ota Tiefenböck

Et stort monument af Chopin er placeret i Warszawas mest berømte park Lazienki og her holdes altid gratis Chopin koncerter om sommeren,  Koncerter som er en  stor publikumsmagnet.

Der er også et stort Chopin museum i byen og i Zelazowa Wola.

Men mest berømt er dog nok  den årlige Internationale Chopin konkurrence, som blev afholdt første gang tilbage i 1927 og som i  år skulle have haft deltagelse af over 80 pianist-talenter fra hele verden.

Nu er konkurrencen altså udsat til 2021.

Share This